Yeni bir DIY projesiyle herkese merhaba ^_^ Malum, bugün 4 Mayıs ve tüm dünyada Star Wars günü olarak kutlanıyor. Ben de bu günün anlam ve önemine ithafen, yapımını yakın zamanda bitirdiğim BB-8 droid figürünün yapım aşamalarını fotoğraflarla paylaşmak istedim. Figürün yapımına aralık ayında başlamıştım; uzun bir ara verdikten sonra geçen hafta sonu yarım kalan bu işi bitirmek için kolları sıvadım. Nitekim figürün verniğini dün attım ve yapıştırmayla birlikte bugün tamamladım :)
Malzemeler:
- Polimer kil
- Çeşitli kesme, oyma aletleri
- Oklava veya oklava yerine geçebilecek bir alet
- Tel
- Fırça
- Akrilik boya
- Vernik
- Yapıştırıcı
Figürün yapımı için gördüğünüz gibi çok az malzemeye ihtiyaç var. Yapılışına geçmeden önce malzemeleri nasıl edinebileceğinizle ilgili ve polimer kil kullanma hakkında birkaç tavsiye vereyim. Polimer kil ve aletlerini internetten çok uygun fiyatlara alabilirsiniz. İnternetten almak istemeyenler ise polimer kil dışındaki bu malzemeleri kırtasiyelerde kolaylıkla bulabilir. Ben İzmir'de oturuyorum ve polimer kil ile kesme aletini Alsancak'ta Talatpaşa Bulvarı üzerindeki bir kırtasiyeden almıştım. Polimer kil satan çok az yer olduğu için tavsiyem, internetten almanız yönünde olacak. İnternette hem daha uygun bir fiyata almış olacaksınız hem de kil için marka ve renk seçeneğiniz daha çok olacaktır.
Polimer kilin kullanıma hazır hale getirilmesi için bir süre yoğurulması gerekiyor. Ben, bu proje için uzun süredir elimde olan killeri kullanmıştım; bu yüzden de killeri saatlerce yoğurdum ki şekil verebileceğim yumuşaklıkta olsun. Kırtasiyelerdeki killerin çoğu, beklenenden daha eski olabiliyor; bu da yoğurma süresini uzatabiliyor. Bu nedenle de polimer kili internetten, olumlu yorumlar almış sitelerden almanızı tavsiye ederim. Polimer kilin fırına herhangi bir zararı olmadığı söylense de imkanınız varsa kili, yemek pişirmediğiniz bir fırında pişirin derim. Benim gibi, evde iki fırınınız yoksa kili mecburen yemek pişirdiğiniz fırında pişireceksiniz demektir. İsterseniz, alüminyum folyodan iki büyük kap yapıp kili onun içine koyabilir ve öyle pişirebilirsiniz. Böylece hem kil hem de pişen kilin temas ettiği hava fırınınıza değmemiş olur. Kaplarla uğraşmak istemezseniz de kili bir yağlı kağıt üzerine koyup fırınlayın. Ardında da fırını uzun bir süre havalandırın.
Gelelim figürün yapılışına... Öncelikle, figürü hangi boyutta yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Ben, pişirmesi çok zahmetli olduğundan elimdeki polimer kili bitirmek ve seramik hamuruna geçmek istiyordum. Bu yüzden de elimde ne kadar artık kil varsa hepsini toplayıp figürün bazını yaptım. Yani benim yaptığım figür, bayağı büyük oldu. Alttaki kürenin çapı 5 cm, üstteki yarıkürenin çapı ise 3 cm civarında.
Fotoğraftaki alacalı killer, figürün bazını yani temelini oluşturuyor. Baz kullanma nedenlerimden biri, dediğim gibi elimdeki polimer killeri bitirmekti. Bir diğeri de pişmesinin daha kolay olmasıydı. Bütün figürü beyaz kilden oluşturup pişirmeye çalışmak hem zor hem de tehlikeli. Bu boyutlarda ve kalınlıkta bir kil parçasının pişmesi çok uzun sürecekti. Ayrıca beyaz kil, uzun süre fırında pişmekten yanabilirdi. Bu yüzden önce bazı oluşturup pişirdim.
Bunlara küre ve yarıküre şekli verdim. Pişirmeden önce, kürenin üstünü ve yarıkürenin altını bir telle deldim. Bu tel, droidin kafasını alttaki küre üzerinde tutmaya yarayacak. Bir nevi destek sistemi oluşturdum yani. Ayrıca, figürün daha rahat durması için pişirmeden önce kürenin altını biraz düzleştirdim ve kafanın küre üzerinde durmasını kolaylaştırmak için de üst kısmı düzleştirdim.
Ardından bazları fırında pişirdim. Pişirme derecesi ve süresi polimer kilin üstünde yazıyor. Ben, pişirme süresini biraz daha uzun tuttum çünkü kil istediğim sertlikte değildi. Üzerini nasılsa beyaz kille kaplayacağımdan, uzun süre pişirmeden kaynaklı renk değiştirme beni rahatsız etmedi.
Killer piştikten sonra soğumaları için bekledim ve sonra iki parçayı da beyaz polimer kille kapladım. Kaplamak için önce beyaz kili oklava ile 3-4 mm kalınlığında açtım. Ardından bu bazları kille kapladım. Gövdeyi kaplamak biraz zor olabilir, kırışıklıkları ve kesikleri parmakla birbirine yedirmek, bu çizgileri yumuşatmak gerekiyor. Kapladıktan sonra ise daha önce deldiğim yeri bulup beyaz kil için de aynı işlemi tekrarladım.
Droidin kafasını da beyaz kille kapladım. Ardından beyaz kille, kafanın gövdeyle birleştiği yerdeki eğimli kısmı yaptım ki bunu aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.
Bu eğimli kısımla kafa arasında hafif derinlikte bir girinti yaptım. Kesici aletin düz kısmını kilin üzerinde yuvarlayarak, kafanın altındaki kısmın eğimini biraz daha belirginleştirdim. Gövdede yaptığım gibi droidin kafasındaki deliği buldum ve beyaz kili deldim.
Kafada gözün olması gereken yerleri fırçanın ucuyla işaretledim ve fotoğraftaki gibi iki derin iz oluşturdum.
Bu çukurları siyah polimer kille doldurdum. Büyük gözün etrafına siyah kilden kestiğim bir parça şerit doladım. Gövdedeki yuvarlak kısımları belirginleştirmek için de gövdede yuvarlak bir aletle fotoğraftaki gibi daireler oluşturdum.
Killeri pişirdikten sonra bu projeye uzun bir süre ara vermiştim. Ardından gerekli malzemeleri edinip kaldığım yerden devam ettim. Pişen kilin renginin değişmiş olduğunu, istediğim beyaz tonunda olmadığını fark ettim ve ilk iş olarak iki parçayı da beyaz akrilik boya ile boyadım. Ardından, internetten droidin gövdesindeki desenleri araştırdım. Şuradaki daire şablonu kafama yattı ve o desenleri gövde üzerine uçlu kalemle çizdim.
Ardından, çizdiklerimi baz alarak boyamaya başladım. Önce turuncu kısımları boyadım, sonra da gri kısımlara geçtim. En sonunda ise siyah kısımları boyadım. Beyaz, turuncu ve gri kısımları fırça yardımıyla boyadım. Boyayı suyla inceltmedim ben. Bu yüzden de bazı yerlerde fırça izleri kaldı. İnceltseydim, fırça izleri daha az olurdu ama bu sefer de birden fazla kat sürmem gerekirdi. Biraz su ile boyayı inceltmenizi tavsiye ederim; ama çok fazla su kullanmayın ki boyayı birkaç kat sürmek zorunda kalmayın. Siyah kısımları ise iğne yardımıyla boyadım. Böyle ayrıntılı boyamalarda fırçaların pek de yardımı dokunmuyor. Bu yüzden tavsiyem, benim yaptığım gibi iğne yardımıyla boyamanız veya bulabilirseniz tırnak süsleme fırçalarını alıp kullanmanız. Ben, iğne yardımıyla yuvarlakların etrafını siyah boya ile çerçeveledim ve yuvarlaklar arasındaki çizgileri doldurdum. Son olarak da turuncu yuvarlakların içe dönük dişleri üzerine civata gibi görünsün diye minik siyah noktalar koydum ve figürün çeşitli yerlerindeki ışık, buton vs. olan diğer farklı renkteki ayrıntıları tamamladım. Droidin antenleri için de biri kısa biri uzun olmak üzere 2 tel buldum ve onları da boyadım. Boyalar kuruduktan sonra kafa, gövde ve telleri ayrı ayrı vernikledim. Vernik olarak Cernit'in polimer kil verniğini kullandım ben. Vernik kuruduktan sonra ise kafa ile gövdeyi tel yardımıyla birbiri üzerine oturttum ve birbirine yapıştırdım. Kafasına antenleri yerleştirdim ve onları da yapıştırdım.
Gördüğünüz gibi benim droidim, BB-8'in birebir kopyası değil; ayrıntılarda bazı eksiklikleri ve çeşitli yerlerinde boya taşmaları var. Sizinki de böyle olursa ki olacaktır, batırdığınızı düşünmeyin sakın. Bütün hataları ve kusurlarına rağmen onu siz yaptınız, siz şekillendirdiniz; yaptığınız şeyin dünyada bir eşi benzeri daha yok. Bu açıdan bakın ve eserinizi baş köşeye koyun ;)
Sıradaki DIY projesini Harry Potter asaları ile ilgili yapmayı düşünüyorum; üstelik yazıda, bildiğim bütün asa yapma metotlarını göstermek gibi bir niyetim var :) Sonraki yazı ne zamana gelir, bilmiyorum çünkü şu sıralar gerçekten yoğunum. Ama elimden geldiğince erken bir zamanda yapıp hazırlamaya çalışacağım ^_^
Dünya Star Wars günü de mi varmış, bilmiyordum. Kutlu olsun ne diyelim. :D Emeğinize sağlık, gerçekten çok güzel olmuş. Hiç yapamam böyle şeyleri, elim yatkın değil. Yapanlara hayranlık beslemekle yetiniyorum. Tebrikler, anlatım için de teşekkürler, ilgisi olan arkadaşlara faydası olacaktır eminim. :)
YanıtlaSilTeşekkürler, umarım yardımcı olur :)
Sil