Kitap Dostları olarak artık Konuşan Kitaplar'dayız; böylesine sevecen, cana yakın ve birbirinden renkli bloggerlarla bir aradayız :) Kitap Dostları olarak turlarımız yine devam edecek fakat aynı zamanda Konuşan Kitaplar ailesine de katılıyoruz.
15 blogdan oluşan Konuşan Kitaplar, yeni logosu ve üyeleriyle, 2-5 Ekim arasında Suat Derviş'in Fosforlu Cevriye'sini konuk ediyor. Turun ilk gününde bendeniz, Yorum Cadısı, yazar Suat Derviş'i tanıtıyorum. Ayrıca Maria Puder Ölmedi'de kitap tanıtımını ve Kitap Telvesi'nde Atilla Dorsay'dan Suat Derviş yazısını da bulacaksınız. Tur kapsamında 2 kişiye Fosforlu Cevriye'yi hediye ettiğimiz çekiliş için de Sihirbazın Güncesi'ne uğramayı unutmayın ;) Herkese keyifli turlar ^_^
- Asıl adı Hatice Saadet Baraner olan Suat Derviş'in doğum tarihi, kaynaklarda 1901, 1903 ve 1905 olarak geçer. Fakat kendisi mahalle hocasının hata yapıp 1903 olarak kaydettiğini ama gerçek tarihin 1905 olduğunu söyler.
- Kimlik kartında ismi Hatice Saadet olarak geçer. Bunun nedeni yine hocanın Suat ismini erkek ismi olduğu için kabul etmeyip Saadet olarak değiştirmesidir.
- Babası Darülfünûnun kurucularından olan kimyager Müşir Derviş Paşa'nın oğlu ünlü tıp profesörü İsmail Vehbi Derviş, annesi ise Abdülmecid’in mabeyncilerinden Kamil Bey’in kızı Hesna Hanım'dır.
- İlk eğitimi özel olarak evde başlar. Yabancı mürebbiyelerden Almanca Fransızca, Farsça, Avrupa edebiyatı, bilimi ve müziği, felsefe, mantık, piyano eğitimi alır.
- İlk eseri 1918'de basılan Hezeyan isimli mensur bir şiirdir. Bu eseri, kendisinin haberi olmadan çocukluk arkadaşı Nazım Hikmet tarafından yayınlanır.
- Avrupa'ya muhabir olarak giden ilk kadın gazetecidir. Ayrıca, 1923 Lozan Konferansı’nı izleyen gazetecilerdendir.
- Darüfünun’a girmeye hak kazanan Suat Derviş ve ablası, ailelerinin isteğiyle ablasıyla birlikte piyano ve şan dersi almaları için 1927’de Berlin’e gönderilirler. Suat Derviş, Sternisches Konservatorium’da dersleri takip etse de edebiyat fakültesine geçer. Yazılarının farklı dergi ve gazetelerde yayımlanmasıyla okulu bırakıp dergi ve gazetelerde yazar. Berlin’in en önemli sanat dergisi Qerscnitte ve politik gazete Vassiche Zeitung’ta yazar.
- 1935 yılında M. Niyazi Acun ile yaptığı röportajda ilk romanını yedi yaşında yazdığını söylemiştir.
- Zübeyde Hanım'ın yeğeni Reşat Fuat Baraner’le 1941’de evlenene kadar iki evlilik yapar, ama bazı kaynaklarda üç olarak görünür. Reşat Fuat, bu sıralarda Yeni Edebiyat gazetesinde yazmaktadır ve derginin yönetimi fiili olmasa da bir süreliğine ona geçer. Bu sürede ise Suat Derviş, yazılarından dolayı sık sık yönetim mahkemesine çağrılır. Bu davalardan ya beraat eder ya da hakkındaki davalar zaman aşımına uğrar.
- Suat Derviş, 1944’te Fuat Baraner’le birlikte tutuklanır. Fuat Baraner 9 yıl hüküm giyer ve 1950’de çıkar. 1951’de ise tekrar tutuklanır ve 7 yıla mahkûm edilir, bu sürenin üçte birini de sürgünde geçirir. Suat ise sorguda sekiz aylık bebeğini düşürüp sekiz aya mahkûm olur. 6 Kasım 1944’te hapisten çıktıktan sonra iş bulamaz. Kocası da hapiste olduğundan çok sıkıntı çekip sadece yazılarıyla geçinmek zorunda kalır.
- 1960’da genel afla serbest bırakılan Fuat ile birlikte 1963’te Park Otel’in yanında bir ev kiralarlar. Fuat çeviri yapar, Suat da Gece Postası için Aksaray’dan Bir Perihan adlı romanını yazar.
- 1968’de Fuat’ı ölümüyle yıkılır ama kısa sürede toparlanır. 1968 yılı Suat’ın hayalinin gerçekleştiği yıldır. Çünkü Fosforlu Cevriye ve Ankara Mahpusu adlı eserleri May Yayınları’ndan çıkar. Bu romanlar 1945’teki Çılgın Gibi’nin yayımlanmasından sonraki ilk romanlarıdır.
- Kocasının ölümünden sonra arkadaşlarıyla toplandığı Osmanbey’de Gazi Ethem Paşa adlı bir apartmanda yaşar; Neriman Hikmet, Necla Özgür, Eflan Aytaç, Mediha Özçelik, Asiye Eliçin, Büsen Balcıkardeşler, Şenay Sölpüker, Zübeyde Çetiner, Züleyha Aytüz, Sevim Günay, Fatma Külencik ve Zehra Ersan ile Türkiye Devrimci Kadınlar Birliği’ni kurar.
- 23 Temmuz 1972 Pazar günü tedavi gördüğü Kasımpaşa Hastanesi’nde vefat eder. Cumhuriyet ve Milliyet gazetesindeki küçük ölüm ilanı dışında ölüm haberi duyulmaz.
Katkılarından dolayı İthaki Yayınları'na teşekkür ederiz!
Ben de üye olmak istedim ama beceremedim galiba. :(( Gerçekten çok güzel bir sanal etkinlik. Bu arada müsaadenizle izleyiciniz oldum.
YanıtlaSilYazarların eğitimleri, gerçekleştirdiği etkinlikler, eserleri.. gerçekten harika.! Kitaplarıda muhakkak bulmaya çalışacağım.!! yazı için teşekkürler, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilBilgilendirici bir paylaşım. Takip edilmesi gereken bir blog. Teşekkürler.
YanıtlaSil