, , , , , , , ,

Yorum: Caroline Leavitt - Anne


Kitabın Adı: Anne
Yazarı: Caroline Leavitt
Yayınevi: Ephesus Yayınları
Orijinal Adı: Girls In Trouble
Çeviri: Süreyya Çalıkoğlu
Basım Yılı: Temmuz 2011, 1. Basım
Sayfa Sayısı: 446

   Uzun zamandır kitaplığımda duran bu kitabı yeni bitirdim. Keşke daha önce okusaydım dediğim ender kitaplardan biri.
   Konusu ise, Sara 16 yaşında hamile bir genç kızdır. Ailesi hayatına devam etmesini ve bebeğini evlatlık vermesini ister. Kendisi de bebeğinin ve kendisinin iyiliği için bunu yapmak zorunda hissettiğinden, kızını kırklı yaşlarında çocuk sahibi olmanın özlemiyle tutuşan Eva ve George'a verir. Başlarda her şey çok iyiyken Sara aslında bebeğini istediğini fark eder.
   İçime bu kadar işleyen bir kitap daha yok sanırım. Kitap hakkında yapılan yorumları okuyunca biraz abartıldığını düşünmüştüm. Ama yanılmışım. Kitap o kadar yoğun ki... Aşkı, sevgiyi, nefreti, hüznü, saygıyı, özlemi sadece bir sayfada bulabiliyorsunuz. Kelimeler özenle seçilmiş, karakterlerin hissettiği her duyguyu anlayabiliyorsunuz. Bir an Sara'nın haklı olduğunu düşünüp onunla birlikte bebeği almak için her şeyi yapacak hale gelirken bir an ise Eva'ya üzülüp bebeğin onda kalması gerektiğine karar veriyorsunuz. Kitaptaki her karakteri sevdim ben, yaptıkları için hepsinin kendince haklı nedenleri vardı.
   Kapak kaliteli ve kitabı yansıtıyor, çevirisi de güzel. 
   Aile konulu kitapları pek tercih etmeyen ben bile bu kitaba bayıldım, herkese şiddetle tavsiye ediyorum :)


Kitaptan küçük bir alıntı: 
Artık Sara küçük bir kız değildi. Rapunzel de bir masaldı ve Rapunzel'le prensi iyi gösterecek şekilde anlatılıyordu. Olayların cadının yorumuyla nasıl olduğunu kim bilebilirdi ki? Belki Rapunzel'i kuleye hapsetmek için değil, güvende olması için kapatmıştı.
-Sayfa 250




Arka Kapak 
On altı yaşındaki Sara hamiledir ve kürtaj için artık çok geç kalmıştır. Bir zamanlar üzerine titreyen erkek arkadaşı ise ortadan kaybolmuştur. Sara'nın tek seçeneği, bebeğini çocuk özlemiyle dolu Eva ve George'a evlatlık vermektir. Yapılan anlaşmaya göre Sara istediği zaman bebeğini görebilecektir. Fakat doğumdan sonra Sara'yla bebek arasında Eva'nın asla sahip olamayacağı ve kıskandığı bir bağ kurulur. Eva ve George'un en başta aldıkları önemli kararın sonuçları herkes için yıkıcı olacaktır. 

   Kötü sonuçlanan bir evlat edinmenin yürek burkan hikâyesinde Caroline Leavitt aile bağlarının ve anne sevgisinin hayret verici gücünü gözler önüne seriyor. 
"Karakterler çok tanıdık ve Leavitt'in başkalarının duygularını anlama yeteneği romana hem sürükleyicilik, hem de itibar kazandırıyor." 
-Carrie Brown, The Washington Post Gazetesi, Kitap Dünyası- 

"Caroline Leavitt'in eserlerini bu kadar değerli yapan, birbirinden çok farklı ve zor karakterleri kâğıda dökme ve her birini ayrı ayrı önemsememizi sağlama becerisidir." 
-Margot Livesey, Banishing Verona'nın yazarı- 

"Açgözlülük, bencillik, merhamet, kararsızlık, reddetme, dehşet ve katışıksız, kahredici bir sevgi üzerine karmaşık, çok katmanlı, gerçekçi bir öykü. Bu harika kitaba bayıldım, bize ailelerin gerçek işleyişinin sırlarını açıyor." 
-Carolyn See, Making a Literary Life: Advice for Writers and Other Dreamers kitabının yazarı- 

"Samimi, insan sevgisiyle dolu, aile bağlarının farklı biçimlerini anlatan ve keyifle okunan bir öykü." 
-Elizabeth Strout, Kadınlar Daha Yalnız'ın yazarı-
Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder