, , , , , , ,

Yorum: Justin Richards - Doctor Who: Siluet (Doctor Who: New Series Adventures, #57)

Tür: Bilim Kurgu, Macera
Goodreads Puanı: 3,80 (1.010 oy)
Orijinal Adı: Doctor Who: Silhouette
Yayınevi: İthaki Yayınları
Çeviri: Ayda Sungur
Basım Yılı: 2015
Sayfa Sayısı: 192
"VASTRA, STRAX VE JENNY Mİ? AH HAYIR. ONLARI RAHATSIZ ETMEMİZE GEREK YOK. GÜVEN BANA."

12. Doktor'u Viktorya dönemi Londra'sında Paternoster Çetesi'yle buluşturan yepyeni ve esrarengiz Doctor Who macerası "Siluet" Türkçede!

Marlowe Hapworth kilitli çalışma odasında ölü bulunur. Kimliği belirlenemeyen bir saldırgan tarafından öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Bu tam da Meşhur Dedektif Madam Vastra'ya göre bir iştir.

Eldivensiz boks yapan Rick Bellamy'nin hayatı, cenazeci kılıklı biri tarafından elinden alınır. Bu olay Sontaran Strax'ı öfkelendirir.

Gariplikler Karnavalı: Acayip ve büyüleyici gösteriler ve akrobatlarla dolu bir eğlence. Burası Jenny Flint'in sorularına cevap aradığı yerdir.

Bütün bunların birbiriyle bağlantısı nedir? Peki zengin fabrikatör Orestes Milton'ın bu olaylarla ilgisi ne? Doktor ve Clara hakikatin peşine düşmek için diğerlerine katılırken, kendilerini hiçbir şeyin ve hiç kimsenin göründüğü gibi olmadığı bir dünyanın ortasında bulurlar. Gelmiş geçmiş en tehlikeli silah Londra'nın üstüne salınmadan gerçeği ortaya çıkarmayı başarabilecekler mi?
Siluet, geçen seneki kitap fuarından aldığım kitaplardandı. Yazar Justin Richards'ın daha önce şurada yorumladığım Doctor Who öyküsünü okumuştum. Yeni sezonun başlamasına günler kala, DW havasına girmek için kitaba başladım. Bir hafta içinde ise kitabı bitirdim.

Kitabın konusu ilgimi çekmişti. Polisiye havasında, ilginç bir okuma olacağa benziyordu. Fakat ilk sayfaları beni biraz sıktı. Sonraki sayfalarda bağlantıları kurulacak olan olaylar, dağınık bir biçimde ve çok yavaş ilerledi. Kitabın ortalarına doğru her şey tek çatı altında toplanmaya başladı ve ben de kurguyu beğenmeye başladım. Sonunda gerekli açıklamaların aceleye getirilmeden yapılmasının, hikayeye iyi bir kapanış sağlandığını düşünüyorum.


Kurgu ve olay örgüsü benden geçer not alsa da, kitabın şaşırtıcılık düzeyini ortanın biraz altında buldum. Birkaç olay dışında beni şaşırtan bir şey olmadı ki onları da veri yetersizliğinden dolayı tahmin etmem mümkün değildi. Kitabın tahmin edilebilirliğinin fazla olması, olay örgüsünün zayıf kurgulanmasından mı yoksa karakterlerin her an ne yapacağını kestirebilmemden mi kaynaklanıyor, bilemiyorum. Ama şöyle bir şey var; 11. Doktor tayfasının -Clara, Vastra, Jenny ve Strax- fanı değilim. Kitapta da onların kısımlarını pürdikkat okuduğumu söyleyemem. Bu yüzden, ilk nedende karar kılıyorum; kitabın sürpriz unsuru beklediğimden daha düşüktü.

12. Doktor'u seviyorum ben. Kendisi iğneleyici, merak dolu, biraz kendini beğenmiş, biraz da ukala biri ve yazar, 12. Doktor'un bu özelliklerini kitaba başarıyla yansıtmış. Siluet'i okurken Peter Capaldi'yi 12. Doktor olarak gözümde rahatlıkla canlandırabiliyordum. Aynı şekilde, yazarın Strax'ın karakterini kaleme alışını da beğendim. Keşke diğer karakterler de 12. Doktor ve Strax gibi dizi ile paralellik gösterecek bir biçimde işlenseydi. Clara'yı sevmem fakat kendisinin, kitapta gösterildiği gibi cahil ve yardıma muhtaç biri olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Vastra'yı olay örgüsünde çok göremedim; görebildiğim kadarında ise, bu karakter dizide olduğu gibi etkili ve ne yaptığını bilen biri değildi. Ayrıca, Doktor'a da kitapta biraz daha yer verilebilirdi.


Kitabın kapağını pek beğenmesem de içeriğini yansıttığı için kitaba uygun olduğunu söyleyebilirim. İthaki Yayınları'nın orijinal kapak kullandığını da belirteyim.

Siluet, ilerledikçe güzelleşen bir kurguya ve 12. Doktor'un tüm görkemine sahip bir Doctor Who hikayesi. Diğer karakterler de dizideki hallerine bağlı kalınarak kurgulansaydı ve kitabın şaşırtıcılığı biraz yüksek olsaydı, Siluet'i daha çok beğenebilirdim. Kitabı, hafif bir okuma isteyenlere ve tüm whovianlara tavsiye ediyorum ^_^



"Büyü, insanların bir şeyleri doğru düzgün anlamak için fazla ilkel kaldıklarında kullandıkları bir sözcük sadece."





post signature
Paylaş:

2 yorum:

  1. Ben de Doctor Who: Dehşet Ağı'nı yeni bitirdim. O da baya ilginçti. ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o kitabı geçen hafta bitirmiştim, bugün yorumuna başlayacaktım :)

      Sil