, , , , ,

Yorum: Sherlock - Yılbaşı (Noel) Özel Bölümü


Buralara bir Sherlock yorumu yazıyorum ya, mutluluktan ağlayacağım şimdi... Bildiğiniz gibi Sherlock'un yılbaşı özel bölümü dün gece, 1 Ocak 2016'da yayınlandı. Biz de CNBC-e'nin dönüştüğü kanal olan TLC sayesinde tüm dünya ile eş zamanlı olarak izleme şansına sahiptik. Sonunda hasret bitti ve diziye kavuştum, kavuştuk. Yeni bölüm için tam 719 gün beklemişiz, dile kolay... Yeni sezon için bir bu kadar daha beklemeyiz diye umuyorum ve yorumuma geçiyorum :)

Ama, geçmeden önce yeni sezonun başlama zamanıyla ilgili bildiklerimi aktarayım ^_^ Çekimlere nisan civarı başlanacağını, yeni sezon için ise net bir tarihin olmadığını duymuştum. Şimdilik, yeni sezonun 2017'de yayınlanacağı bilgisi var. 4. sezon muhtemelen 2017 kışında yani, yayınlanan bu özel bölüm gibi yeni yıl zamanında başlayacak.



Devamı spoiler içerir.




Öncelikle, gerek kostümler gerekse mekan olarak Viktoryen dönemi İngilteresi'nin ekrana çok iyi yansıtıldığını söylemeliyim. Kıyafetleri, taşıtları, binaları, insanların tavır ve davranışlarını, neredeyse her şeyi bu devre çok uygun buldum ben. Neredeyse, diyorum çünkü Sherlock tabii ki bir çıkıntılık yapıp döneminin dışında tavırları ve düşünceleriyle, bölüme damgasını vurmak zorundaydı :)

Bu arada, jeneriğin bölüme uygun olarak değiştirilmesini beklemiyordum. Viktoryen döneminden de kesitler içeren jeneriği beğendim. Tıpkı bölüm gibi geçmiş ve geleceğin bir arada olduğu bir jeneriğin kullanılması, hoş bir ayrıntıydı ;)

Bölümü beklerken en çok merak ettiğim konu, Viktoryen dönem ile günümüz dünyasının nasıl birbirine bağlanacağıydı. Moffat ve Gatiss tüm bunları, Moriarty'nin dönüşü üzerine düşünen Sherlock'un Viktoryen dönemde vuku bulmuş bir vakayla olan benzerliğini karşılaştırırken yazdığı mini bir senaryo şeklinde kurgulamayı seçmişler; iyi de etmişler. Bence, bağlantıyı bu şekilde kurmak inanılmaz yaratıcıydı.

Sherlock, Sherlock ve Watson'ın modern dünyaya uyarlanmış maceralarını anlatan bir yapım olduğu için aslen Viktoryen dönemde geçen bu hikayeleri değişmeden, olduğu gibi görmek gibi bir şansımız pek yoktu. Moffat, bu fırsatı yılbaşı özel bölümü olarak görüp bize böyle bir görsel şölen hazırladığı için kendisine olan saygımın arttığını söyleyebilirim. Aslında Doctor Who'dan bildiğimiz üzere Moffat, bir yılbaşı özel bölümü nasıl mükemmel bir şekilde hazırlanır, iyi biliyor. Bu konuda hakkını yemiyorum, ama keşke şu hayal gücünü biraz daha etkin bir şekilde kullansa ve sonraki sezonlar için bizi senelerce bekletmese...


Moffat'ın hayal gücüne olan hayranlığımı ifade edeyim derken konuyu iyice dağıttım :D Gelelim bölümün bombasına... Geçen sezonda Moriarty'nin "Miss me?"siyle şaşkınlıktan küçük dilimizi yutacak hale gelen biz, bu bölümde Sherlock'un Moriarty'nin öldüğünü söylemesiyle ayrı bir şok geçirdik. Bir de Sherlock bu olayı öyle genel geçer bir doğruymuş, herkesin yapabileceği bir çıkarımmış gibi konuşmasının içinde bir cümleyle geçiştirmedi mi... Bir ölmedi deniyor, bir öldü deniyor; Moffat da artık bir karar verse şuna... Şu anki durum Moriarty'nin öldüğü fakat ölmeden önce yaptığı ayarlamalarla ölmemiş gibi gözükeceği yönünde olsa da, ben yazarlara -özellikle de Moffat'a- güvenemiyorum. Zaten daha Sherlock'un o atlayıştan nasıl sağ kurtulduğunu adam gibi açıklamadılar; yeni sezonun sonunda, bütün sezon boyunca Sherlock tarafından öldüğü düşünülen adamın çıkıp da bir "Did you miss me?" daha patlatmayacağına nasıl güveneyim ben şimdi? O yüzden, Moriaty'yi şimdilik öldü diye kabul ediyorum ama seçeneklerimi de açık tutmayı ihmal etmiyorum; çünkü Moffat bu, ne olacağı hiç belli olmaz :)

Konuşmak istediğim daha ne ayrıntılar, ne göndermeler var da yazıyı daha fazla uzatmayayım; yoksa yazması da okuması da bitmez bu yazının :D Sonuç olarak, bana zaman kavramını kaybettiren, oyunculardan senaryoya kadar her bir şeyine bayıldığım, izlerken kendimden geçtiğim bir Sherlock bölümüydü. Yeni sezon başlayana kadar ben bunu her bir saniyesinin tadını çıkara çıkara, tekrar tekrar izlerim gibime geliyor ki zaten başka şansımız da pek yok gibi :/ 2016'ya Sherlock ile bomba bir giriş yapmış olabilirim, bloga yazdığım ilk 2016 yazısı da bir dizi yorumu olmuş olabilir... 2016 için bunların devamından veya çokluğundan ziyade, Sherlock'un yeni sezonunun çekimlerine başlanmasını ve çekimlerin bir an önce bitirilip şu 3 bölümcüğü izleyebilmeyi diliyorum ^_^

post signature

Paylaş:

2 yorum:

  1. Ben Mycroft'a bir şey olacağından şüpheleniyorum. Çünkü John'a söyledikleri ve Sherlock'un yırttığı kağıdı toplayıp o defterin arasına koyması bir garipti. Bence o notta Sherlock'un anlayamadığı bazı şeyler var ve Mycroft o şeyleri bbulabilmesi için de defterin arasına koydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl yani? O kağıtta Sherlock'un aldığı uyuşturucu ve ilaç tarzı şeylerin listesi var diye anladım ben, oranın üstünde çok düşünmedim açıkçası. Ama olabilir de :)

      Sil