, , , ,

2015 Yılının En İyileri!


2015'in son gününden herkese merhaba :) Şimdiden herkesin yeni yılını kutluyorum. Umarım bu yıl muhteşem geçer; tüm dileklerinizin gerçekleştiği bir yıl olur ^_^ Bugünü, klasikleşmiş En İyiler yazısına ayırdım. Bu yıl okuduğum en iyi kitapları, izlediğim en iyi dizi ve filmleri sıraladım.

Okuduğum En İyi 5 Kitap

Bu yıl gerçekten de çok iyi kitaplar okudum. Arasından beş tane seçmek çok zordu; listelemek ise ayrı bir işkenceydi benim için... Bu yüzden seçtiklerimi başarı veya sevme sırasına göre değil de okuduğum sıraya göre listeledim :)



Benim için 2015'in ilk kitabıydı, Locke Lamora'nın Yalanları. Bu senenin kitaplar açısından muhteşem geçeceğinin sinyallerini veren kitaptı, diyorum ben :D Canlı betimlemeleriyle, yaratılan gerçekçi dünyayla ve yüksek aksiyonuyla bu sene okuduğum en iyi kitaplardan biriydi; hatta en iyisi bile olabilir çünkü Locke Lamora'yla tanışmamı sağlayan kitaptı :)



Kapağıyla ilgimi çeken, konusuyla merakımı arttıran Marslı da bu sene okuduğum en iyi kitaplar listesinde... Hem basımını hem de içeriğini beğendiğim ender kitaplardan. Uzay ve mizah harmanlanıp akıcı bir şekilde sunulmuştu. Bir de favori karakterlerimden biri olan Mark var, tabii ;)



Kitap beni öyle bir içine çekmişti ki... Yaratılan dünyanın ayrıntıları, kurgunun sürükleyiciliği, şaşırtıcılığı ve daha sayamayacağım bir milyon nedenden dolayı Kızıl Yükseliş, en iyiler listemde :) Ama özellikle, aşktan çok savaş ve stratejilere ağırlık verişini seviyorum bu kitabın ^_^



11 Doktor 11 Öykü'yü, Doctor Who fanı olup da sevmeyen yoktur herhalde :D En iyiler listeme girmesinin en büyük nedeni ise dizinin kitaba çok iyi yansıtıldığını düşünüyor olmam. Her bir hikayenin işlediği Doktor ile tutarlı ve uyumlu olmasının yanında, hikayelerde sevdiğim yazarların üslubunun tadını almak, onlardan parçalar görmek güzeldi ^_^



2015'te okuyup bitirdiğim son kitap, Amerikan Tanrıları'ydı ve o da listeme girdi :) Kurgusunu karışık bulsam da Gaiman'ın üslubunun düzeltemeyeceği hiçbir şey yok, bence :D Kitabın basımı da içeriği kadar göz kamaştırıcı olunca, neden en iyiler listemde bulunduğu az çok anlaşılıyordur sanırım ;)


İzlediğim En İyi 5 Dizi

Bu sefer de listeye, sadece bu sene izlemeye başladığım dizileri koydum. Bu sene başladığım dizilerin çoğunu severek takip ettiğim veya bitirdiğim için seçim yaparken bu kategoride de zorlandım. Ayrıca bu sene bana dizi açısından bir İngiliz rüzgarı esmiş, sanki :D



Bu yıl izlediğim en iyi dizi tartışmasız Black Books'tu. Karakterleri özgün, oyuncuları müthiş, senaryosu başarılı olan bu dizinin her bir ögesine bayıldım. Bir dizinin her bölümü mü muhteşem olur, yahu... Mizah gerçekten de çok iyi kullanılmış; gülmekten yanaklarımı ağrıtan bir başka dizi daha yok. Herkesin izlemesi gereken efsane diziler listesinde ilk ona girer, diye düşünüyorum :)



In The Flesh'in listemde neden bu kadar yüksekte olduğu çok açık; zombi temasının dramla başarılı bir şekilde birleştirilip ortaya harika ötesi bir dizi çıkarılması... Bunun dışında, klasik zombi yapımlarından farklı olarak olaylara bir zombinin gözünden bakılması yani bakış açısının değişmesi ve kurgulanan geleceğin eşi benzerinin olmaması da diziyi böylesine özgün yapan ve listeme girmesini sağlayan özelliklerinden.



Beklentimin fazlasıyla üstünde çıkan dizilerden biriydi. Konusu ilginç, karakterleri gerçeğe çok yakın ve tüm bunlar müthiş bir mizahla bir araya getiriliyor. Dizideki olaylar 90'ların sonlarında geçtiğinden, 90'lar çocukları veya gençleri için bunun üstüne bir de nostalji ekleniyor; yani MMFD, tadından yenmiyor :) Dizide geçen şarkıların efsaneliğine ise hiç girmeyeceğim ;)



Introsu, oyuncuları, senaryosu, kostümleri, kısacası her şeyiyle 2015'te bayılarak izlediğim dizilerdendi. Çizgi romanıyla çoğunlukla paralel gittiği için, çizgi romanının takipçilerinin de diziyi sevdiğini düşünüyorum. Daredevil'ın gerek Marvel'ın gerekse DC'nin süper kahramanlarına dayandırılan en iyi dizilerden biri olduğunu düşünüyorum.



Zekice yazılan senaryoları, başarılı oyuncuları, dönemi yansıtan kostüm ve dekorlarıyla büyük beğeniyle izlediğim dizilerden biriydi. Yani, listede yine bir İngiliz harikası yapım var ^_^ Endeavour'da en çok senaryonun işlenişi hoşuma gitmişti; bölüm başında gösterilen birbirinden bağımsızmış gibi görünen sahnelerin bölüm ilerledikçe birbirine bağlanması ve sonunda her şeyin yerine oturtulması ilginç gelmişti bana. 2015'te izlediğim en iyi polisiyeydi, bence :)


İzlediğim En İyi 5 Film



İşlediği konu bakımından düşündüren senaryosu ve az ama öz oyuncularıyla izlediğim en iyi filmlerden biriydi. Yapay zekanın işlenişi, bunun getirdiği etik ve ahlaki sorunların irdelenişi gerçekten de müthişti. Şaşırtıcılığının yüksek olduğunu da unutmadan ekleyeyim. Ex Machina'nın, barındırdığı tartışmaların anlaşılması ve özümsenmesi için tekrar tekrar izlenmesi gereken filmlerden biri olduğunu düşünüyorum :)



Film, bir Eddie Redmayne harikası ^_^ Kendisinin role bürünmediğini, onu resmen yaşadığını görüyorum, hem de oynadığı her filmde. The Theory of Everything'de o kadar güzel bir Stephen Hawking olmuştu ki... Her bir jesti, mimiği, hareketi bunu gösteriyor. Ayrıca, kullanılan kostüm ve dekorlar da döneme uygundu. Tek kelimeyle muhteşem bir yapımdı.



The Imitation Game ise bir Benedict Cumberbatch harikasıydı :D Kendisinin oyunculuk yeteneğini bildiğimiz için bu konuda ayrıntıya girmeyeceğim; ama şunu söyleyebilirim ki, bu filmde kendisini bayağı bir aşmıştı. Özellikle duygusal çalkantılarını izlerken kendimden geçtim, izlediğim gerçekten de inanılmaz bir oyunculuktu. Yan karakterlere hayat veren oyuncular da çok başarılıydı. Kostüm ve dekoru da aynı şekilde, başarılı bulmuştum.



Bu yıl izlediğim en iyi animasyondu, diyebilirim. Animasyon gösteriminin arka planında işlenen felsefi ve psikolojik tartışmalar ile özgün kurgusu, filmi böylesine başarılı yapan etmenlerin başında geliyor. Daha da ayrıntıya inmek gerekirse, kafamızın içinde yaşayan duygular fikrini çok yaratıcı bulmuştum. Inside Out sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hitap edebilen biraz duygusal biraz da aksiyonlu harika bir yapımdı ^_^



Konu bakımından diğer Jurassic Park filmlerinden geride olduğunu düşünsem de iyi ayarlanmış aksiyonu, gerçekçi efektleri ve başarılı oyuncularıyla bu yıl izlediğim en iyi filmlerden biriydi. Özellikle Chris Pratt'i izlemek çok zevkliydi; kendi şapşallığını katarak, filmi farklı bir havaya sokmuştu. Efektleri ise çok iyiydi; Jurassic World'ü 3D olarak sinemada izleseydim, daha çok zevk alırdım diye düşünüyorum.


post signature
Paylaş:

6 yorum:

  1. Endeavour'un film afişindeki adam David'in doctor who'daki haline benzemiyor mu??!! Ben ciddem çok benzettim. Kafayı değiştir David Tennant'ı koy resmen aynı :D

    Bu arada film ve dizilere bende bakıcam. Bazılarını hiç duymamıştım iyi oldu bu.
    Sana da mutlu yıllar dilerim!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diziyi ilk izlediğimde o adamı daha önce gördüğümden o kadar emindim ki, IMDb'nin altını üstüne getirmiştim nerede gördüğümü bulmak için... Sonra da bulamayınca birisine benzettiğime karar verdim ve kime benzediğini bulmak için ayrı bir çaba harcadım. Sonuç ise sıfırdı! Yüksek elmacık kemikleri, renkli gözleri, tavırları, bakışları ve aksanıyla klasik bir İngiliz beyefendisi oluyor kendisi; bazen Benedict Cumberbatch'i görüyorum onda, bazen de David Tennant'ı. Performansını beğeniyle izlediğim herhangi bir İngiliz aktörüne bürünebildiği için boşvermiş durumdayım :D

      Bak canım hepsine, özellikle de Black Books'a bak. Böyle tatlı bir dizinin adının duyulmamasını aklım almıyor. 2016 hedeflerimden biri, bu diziyi duyurmak olacak bu gidişle :D Ve teşekkürler ^_^

      Sil
  2. Çok güzel bir liste olmuş. Black Books'un 3 sezonunu da indirip dvd'ye kaydetmiştim geçen yıl ama izlemeyi unutmuştum:) Bu yıl başlarım artık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Başla tabii ya, erteleme daha fazla ^_^

      Sil
  3. nasıl enler listesi yapabiliyorsunuz ben seçemiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçmesi çok zor oluyor gerçekten :D Konu üstünde çok düşünürsem okuduğum kitapların yarısını listeye almak isteyeceğim için, aklıma gelen ilk kitapları koyuyorum genelde ^_^

      Sil