, , , , , , , , ,

Yorum: Eoin Colfer, ... & Neil Gaiman - Doctor Who: 11 Doktor 11 Öykü (Doctor Who 50th Anniversary E-Shorts, #1-11)

Tür: Bilim Kurgu, Macera, Öykü
Goodreads Puanı: 4,07 (915 oy)
Orijinal Adı: Doctor Who: 11 Doctors, 11 Stories
Yayınevi: İthaki Yayınları
Çeviri: Emirhan Burak Aydın
Basım Yılı: 2015
Sayfa Sayısı: 504
Tüm evrende nam salmış biri olmasının yanı sıra, yaşayan her bir canlının eşsiz olduğunu bilen Doktor, Gallifrey'de yaşayan ya da yaşamış Zaman Lordlarının belki de en farklısı.

Ödünç aldığını iddia ettiği zaman makinesi TARDIS'i, yüzlerce yıllık hayatı boyunca yanından eksik olmayan yol arkadaşları ve nereye giderse gitsin, en az yol arkadaşları kadar ona bağlı olup peşini bırakmayan düşmanlarıyla bir kahramandan daha fazlası.

Televizyon tarihinin en uzun soluklu dizisi Doctor Who'nun ellinci yılına özel, o güne kadar hayat bulmuş on bir Doktor için yazılan on bir öykü; Doktor'un kahramanlık, zekâ ve mizah dolu yepyeni maceralarını bir araya getiriyor.

11 Doktor 11 Öykü için kalemlerini eline alan on bir yazar bu kitapla birlikte Doctor Who efsanesini, olabilecek en kusursuz biçimde yaşatmayı sürdürüyor.
Doctor Who, izlediğim en iyi bilim kurgu dizilerinin başında geliyor. Diziyle lise yıllarımın başlarında tanışmıştım ve diziyi o zamandan beri de düzenli olarak izlemeye çalışıyorum. DW'nun benim için ne kadar özel olduğunu uzun uzun anlatmayacağım; blogu veya blogun sosyal medya hesaplarını takip ettiyseniz tahmin edebiliyorsunuzdur zaten :D İthaki'nin bu öykü setini çıkaracağını duyunca bir an sevinçten ne yapacağımı bilememiştim. Kitabım basımı kitap fuarına yetişmişti ve ben de kitabı fuardan almıştım ^_^ Fakat kitabı alır almaz okumadım. Yaz tatilinde, kafam rahatken okumak istedim ki Doktor'u ve maceralarını doya doya hayal edebileyim :) Nitekim kitabı tatilin son haftalarında okuyup bitirdim.

11 Doktor 11 Öykü, 11 farklı yazarın 11 farklı Doktor'u ve maceralarını anlattığı 11 hikayeden oluşan bir antoloji. Aslında başlangıçta bu hikayeler e-book olarak yazılmıştı, ama daha sonra tek bir kitapta toplandı. Hikayelerin her birinde farklı bir Doktor işlenmiş ve tabii bu hikayeler 52 yıllık koca bir maceradan referanslar kullanılarak oluşturulmuş. Yazarların içinde Philip Reeve, Richelle Mead ve Neil Gaiman gibi kitaplarını severek okuduğum yazarların da bulunması, kitabı daha çok sevmemi sağlıyor :)


Kitaptaki 11 öykünün her birini ayrıntılı olarak incelemeyeceğim. Ben bunlar hakkında konuşmak isterim de siz buna dayanabilir misiniz, bilemem :D Bu yüzden, kitabı genel olarak değerlendirip bazı hikayelerin dikkat çeken yönlerine değinmeyi düşünüyorum.

Kitaba genel olarak baktığımda, hikayelerin her birinin Doctor Who ile gayet iyi bir şekilde bağlantı kurduğunu söyleyebilirim. Hepsi de kendi Doktor'u ve bulunduğu sezonlarla uyumlu ögeler ve karakterler içeriyor ki bu tür kitaplarda benim için öncelikli olan mesele de buydu. Hikayeler Doktor'un zaman çizgisine dikkat edilerek, büyük bir özenle yazılmıştı. Hikayeler hakkındaki tek şikayetim ise çok çabuk bitmesiydi. Neyse ki, kitapta doya doya okuyacağım daha çok hikaye vardı :D

Bazı hikayeleri, diğerlerinden daha çok sevdiğimi inkar etmeyeceğim :D Bunun en büyük nedeni ise, yazarların bazılarının büyük birer hayranı olmam. 4. Doktor'da Philip Reeve'in veya 11. Doktor'da Neil Gaiman'ın üslubunun tadını neredeyse alabiliyordum ki bu, tarif etmesi zor bir his. Hikayelerde sevdiğim yazarlardan parçalar görmek ve onları fark edip anlamak inanılmaz keyifliydi :)

Önceden izlediğim, bildiğim Doktor'ların hikayelerini daha iyi anladığımı; yapılan göndermeleri daha iyi yakaladığımı düşünüyorum. Örneğin 6. Doktor'un hikayesinde klasik seriye bolca referans verilmişti. Benim de bunları anlamam için dizinin wiki sayfasını birazcık karıştırmam gerekti. Ama 9. Doktor'un hikayesindeki modern seriye yapılan göndermeleri yakalamakla kalmadım, dizinin senaryosuyla uyumunu da kavradım ^_^


Kitapta okumak için sabırsızlandığım bir öykü vardı: 10. Doktor'un hikayesi olan Hayaletli Kulübenin Gizemi. Gönül isterdi ki, 10. Doktor'a Rose'un eşlik ettiği bir bölüm olsun; o bölümü kah yüzümde şapşal bir gülümsemeyle, kah tutamadığım gözyaşlarımla okuyayım... Ama olmadı :( Hikayede Rose'un R'sini bulamamayı geçtim; 10. Doktor'a bilin bakalım hangi companion eşlik ediyordu, ısınamadığım tek companion olan Martha. Martha'nın sadece Doktor'u ve onun sunduğu muazzam şeyleri reddetme gücünü, her şeyi kendi isteğiyle bırakmasını sevmiştim. Onun dışında bu kızda sevdiğim hiçbir şey yok; nitekim hikayede de kendisini pek sevimsiz buldum. Derek Landy'nin modern serideki Martha'nın ruh halini, duygu ve düşüncelerini çok iyi yansıttığını düşünüyorum. Rose'un gölgesinde kalmış ve bunun hakkında yapabileceği çok bir şey olmayan, Doktor'la ilişkisinden daha fazla şeyler bekleyen bir karakterdi, Martha. Kitapta da bu Martha'yı okudum. Severek okumadım ama yazar, diziye sadık bir karakter yazmıştı. Hem bu hem de 10. Doktor'un varlığı, Martha'ya katlanmamı kolaylaştırdı.

Kitabı okurken bana Doctor Who'nun soundtrack albümlerinden seçtiğim 22 şarkılık bir çalma listesi eşlik etmişti. Kitap okurken müzik dinleyebilen gruptansanız size de aynısını yapmanızı, 11 Doktor 11 Öykü'yü okurken Doctor Who'nun şarkılarından dinlemenizi tavsiye ederim. Özellikle de 9. Doktor'un hikayesinin son bölümünü okurken Rose's Theme'i dinleyin; şarkının nasıl da umut dolu başlayıp sona yaklaştıkça hüzünleştiğini... Bu hikayenin son bölümünü okurken ben de başlarda Doktor'un Rose ile atılacağı maceraları, yaşayacağı deneyimleri düşünüp mutlu oldum; Rose'un Doktor'u nasıl da daha iyi birine dönüştüreceğini, ona sevgiyi tattıracağını ve savaş sonrası hissettiği yalnızlığı her iki kalbinden de atacağını hatırladım. Sonra birbirlerini nasıl kaybedecekleri geldi aklıma, gözlerim doldu... Ay, ben çok özledim bu ikisini!

Kitabın basımından da kısaca bahsedeyim. İthaki, ciltli ve ciltsiz olmak üzere kitabın 2 farklı basımını yaptı. Bende ciltli basımı var ve size şu kadarını söyleyebilirim ki kitap, İthaki'nin 1000. basımına yakışır kalitede. Ayrıca kapaktaki ve cildindeki ayrıntılar da ciltli almanız için ayrı birer neden ;)

11 Doktor 11 Öykü, belki de en başarılı Doctor Who kitaplarından biri. 11 farklı yazarın yazdığı DW hikayelerinin tek bir yerde toplandığı bu kitap, biz whovianlar için eşi benzeri bulunmaz bir nimet. Dizisinin yerini tutmaz ama, kitabı da Doctor Who kadar seveceğinizi düşünüyorum.



"İşte bu yüzden bir yol arkadaşına ihtiyacım var," dedi. "Aklımın bir karış havada olmasını, ayaklarımın yerden fazla kalkmasını engellemek için. Beni kendimden korumak için. Devam etmemi Rose gibi insanlar ve senin gibi kabuklu canlılar sağlıyor Ali. Bana her şeyin sona ermediğini, her şeyin benimle ilgili olmadığını hatırlatıyorsunuz. Halkım tamamen gitmiş olabilir ama senin halkın var ve Hammurabi'nin halkı vardı; herkesin kendi halkı var. Ve hepsi de çok değerli."





post signature
Paylaş:

1 yorum: