, , ,

Çizgi Roman İncelemeleri Üzerine...


Evet, el atmadığım bir tek çizgi romanlar kalmıştı :D Kitapla başladığım bu yolculuk dizi ve filmle devam etmişti. Şimdi ise Yorum Cadısı'nda çizgi roman incelemeleri de olacak ^_^

Babamın eski Tommiks ve Teksas'larını saymazsak, ilk çizgi romanlarımı geçtiğimiz haftalarda okudum. Bunların incelemelerine blogda yer verip vermemek konusunda kararsızdım, biraz da üşengeçliğim yüzünden yazmamayı düşünüyordum. Ama baktım, okuduğum çizgi roman sayısı gittikçe artıyor; ben de fikrimi değiştirdim :)

Az önce ilk çizgi roman incelememi yazarken fark ettim, daha yoruma başlayamadan 4-5 paragraf olmuş bile. Yazdıklarım, incelediğim çizgi romandan çıkıp çizgi romanları nasıl yorumlayacağıma doğru kaymaya başlamış. Ben de dedim ki ilk çizgi roman yorumlarımda bu ayrıntılara yer verip yazıyı gereksiz yere kalabalıklaştıracağıma, bunlardan bahsedeceğim ayrı bir yazı hazırlayayım :)

Şimdilik çizgi roman incelemeleri için yazıyı fotoğraflarla zenginleştirmek dışında, henüz bir çizgi belirlemedim ama kitap yorumlarımla benzer bir çizgide yazmayı düşünüyorum. Zamanla incelemeleri bir çizgiye oturtup, oradan devam ederim. Yorumlarda şimdilik baskı ve çeviriden bahsedeceğim ve çizgi roman hakkındaki genel düşüncelerimi yazacağım.

Bir seriye ait olan çizgi romanları Yorum Cadısı'nda incelemeden önce en az birkaç sayısını okumayı planlıyorum. Böylece seri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir; yazıda serinin gidişatına da yer verebilirim. 1-2 sayısını okuduğum çizgi romanların incelemelerini bekletip birkaç devam sayısını okuduktan sonra incelemeyi tamamlamayı ve yayınlamayı düşünüyorum.

Seri çizgi romanların yorumlarını sayı sayı girmeyi istemememin bir diğer nedeni, çizgi romanlar bir seriye ait olduğu için yazacağım çoğu bilginin tekrar niteliğinde olacak olması. Fontlar, baloncuklar, vs. gibi görsel birçok etmen aşağı yukarı aynı olacağı için her yazıda aynı şeyleri yazmaktansa, serinin ilk sayısının yorumunu yazıp okuduğum diğer sayıların dikkat çeken özelliklerini o yorumda belirtmek daha iyi bir seçenekmiş gibi geldi bana. Yani, başlıkta sadece ilk sayının adı yer alsa da çizgi roman incelemelerim aslında birer seri incelemesi potansiyelinde olacak gibi; bu yüzden yazıda diğer sayılarla ilgili cümleler görürseniz şaşırmayın :)

Spoiler konusunda ise kararsızım. Yazıya ekleyeceğim resimler spoiler niteliğinde olsa da yazıda spoilera yer vermemeyi düşünüyorum. Belki birkaç paragrafta yer verebilirim, o da nadiren olur herhalde ve paragrafın başında spoiler uyarısı yaparım.

Sanırım çizgi roman incelemeleri hakkında söyleyeceklerim bu kadar... Dediğim gibi, bu alanda yeni olduğum için ilk incelemelerde eksik kalan bir şeyler mutlaka olacaktır. Onları da sizin yorumlarınızla tamamlamayı isterim :) İncelemeler hakkında tavsiyeleriniz varsa, yazmaktan çekinmeyin. İlk çizgi roman incelememde görüşmek üzere ^_^

post signature
Paylaş:

2 yorum:

  1. Sevgili Fehiman, çok iyi bir karar vermişsin çizgi roman incelemesi yapmaya karar vermekle. Özellikle böyle ince düşündüğün için severek takip ediyorum, çizgi roman yorumlarını da merakla bekleyeceğim ^o^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, çok mutlu ettiniz beni ^_^

      Sil