, , , , , , ,

DIY: "When Muggles Attack" Defteri


Yaklaşık 2 yıldır severek izlediğim dizi ve filmlerde yer alan çeşitli eşyaları yapmaya çalışıyorum. Bunları satın alacak parayı biriktirmeyi geçtim, satın alacağım yer bile bulmakta zorlanıyorum çoğu zaman. Eşyaların bir kısmı, örneğin takılar, yapması uzmanlık gerektiren türdeler. Böyle incelik gerektirenleri bulduğum zaman satın alıyorum. Geriye kalanlar ise birkaç malzemeyle kolaylıkla yapılabilir türde, ki genellikle bir ton para verdiğimiz replicalardan daha kaliteli ve dayanıklı oluyorlar :)

Gerek özelden gerekse Yorum Cadısı'nın sosyal medya hesaplarından yaptığım eşyaların nasıl yapıldığını öğrenmek isteyen birçok kişiden istek alınca, devamını getirmeyi düşündüğüm yeni bir yazı dizisi oluşturmaya karar verdim :) DIY başlığı altında bu eşyaların nasıl yapıldığını, çektiğim fotoğraflarla destekleyerek anlatmaya çalışacağım ^_^

İlk DIY projesi için herkesin elinin altında olabilecek malzemelerle yapılabilen, yapımı çok basit bir eşyayı seçtim: Harry Potter'da yer alan When Muggles Attack kitabını defter olarak yaptım :) Tabii siz de bunu yapmak zorunda değilsiniz; Advanced Potion Making'den Mudbloods and the Dangers They Pose to a Peaceful Pure-Blood Society'ye kadar birçok kitabın, hatta diğer filmlerdeki veya dizilerdeki kitapların defter versiyonlarını en kolay bu şekilde yapabilirsiniz. İlk DIY yazısı olduğundan herkesin yapabileceği kadar kolay olan bir proje seçmeye çalıştım. Ayrıca, şu anda elimde çok fazla malzeme de bulunmuyor :D Elime geçirdiklerimle bir şeyler yapmaya çalıştım, umarım olmuştur ^_^ Lafı fazla uzatmadan yazıya başlıyorum :)

Öncelikle, gerekli malzemeleri aşağıda listeliyorum.
  • Kalın kapaklı bir defter
  • 2 adet A4 boyutunda renkli kağıt
  • Küçük, dikdörtgen şeklinde karton parçası
  • Kurşun kalem
  • Cetvel
  • Makas
  • Yapıştırıcı
  • Ayrı sayfalara çıktı alınmış When Muggles Attack kitabının ön, sırt ve arka kapak resimleri (Bu resimler çıktı alınmadan önce defterin ölçülerine göre ayarlanmış olmalı)

Ben, yıllar önce D&R'dan aldığım Deffter marka defterlerden The Beatles tasarımlısını kullandım. 


Defterin ölçülerini bir kağıda not ettim. When Muggles Attack kitabının kapak resimlerini bu ölçülere göre bilgisayarda ayarlayıp çıktı aldım. Ardından kapakla defteri ayırma işlemine geçtim.


Defteri kapaktan ayırmak için öncelikle yukarıdaki resimde de görülen renkli kağıdı defterden çıkarmam gerekti.


Önce ucundan, sonra da kenarlardan ilerleyerek yavaşça kağıdı soymaya başladım. Ortalara ve defterin sırtına doğru kağıt kopmaya başlasa da mukavva kapağa zarar vermeden kağıdı çıkarmayı başardım. 


Renkli kağıdı kapaklardan ayırdıktan sonra, defterden de ayırmam gerekti. Renkli kağıt, defterin ilk sayfasına az da olsa yapıştırılmış olduğu için ayırmak kolay olmayacaktı. Ben de elimde zarar görmüş bir sayfa kalmasın diye renkli kağıtla beraber ilk sayfayı kestim. Ortaya da yukarıdaki resimdeki gibi bir görüntü çıktı.


Defterden ayırdığım renkli kağıdın yerini, seçtiğim kırmızı renkli kağıt aldı. Bunun için önce kırmızı kağıtları ortadan ikiye katladım. Ardından defterin sırt kısmından itibaren 1-1,5 cmlik kısma yapıştırıcı sürdüm ve kağıtları yapıştırdım. Aynı işlemi defterin diğer tarafına da uyguladım. A4 kağıdı, bu defter için fazla büyük olduğundan, yapıştırmadan sonra renkli kağıttaki fazlalıkları defterin kenarlarını baz alarak kurşun kalemle işaretledim ve kestim.


Deftere destek sağlaması için elimin altında olan bir kartondan dikdörtgen bir parça kesip resimdeki gibi yapıştırdım. Kartonun boyutu size bağlı, ama fazla küçük ya da fazla büyük olmaması gerektiğini düşünüyorum. Benim kestiğim kartonun ölçüleri yaklaşık olarak 10x15 cm civarındaydı sanırım.


Defteri bir kenarı bırakıp çıktı aldığım resimleri kesmeye koyuldum. Bu arada, When Muggles Attack kitabının kapağını netten bulabilirsiniz. Ben, ek olarak her bir parçayı -ön ve arka kapaklar ile sırt resmini- ayırdım ve etraflarındaki grimsi kısmı photoshop yardımıyla uzattım. Böylece içe kıvırdığım kısımlarda kapak resminin devamlılığını sağlamış oldum. O kısımlar beyaz da kalabilirdi, uzatmasam da olurdu; ama ben göze daha hoş gözükeceği ve daha gerçekçi duracağı için böyle yapmayı seçtim.


Daha sonra, kağıtları yapıştırmadan önce uçlarından hafif eğimli olacak şekilde parçalar kestim, yukarıdaki resimde ne şekilde kestiğimi görebilirsiniz. Kağıdı kıvırıp yapıştırmak, bu şekilde daha kolay oluyor. Ayrıca kestiğiniz kısmın iç ucunu, kağıdı kapağa yapıştırırken referans noktası olarak alabilirsiniz. İki ucu da kapağın iki ucuna gelecek şekilde ayarladıktan sonra, kenardan kapağın sırt kısmına doğru kağıdı yapıştırdım. Yapıştırırken bir yandan cetveli de yapıştırma yönüne doğru ittim ki kağıtla kapak arasında hava kabarcığı kalmasın. Kapak kaplarken her zaman en son sırt kısmını yapıştırıyorum, ben. Hem daha kolay geliyor bana hem de ön ve arka kapaklardaki hataları, fazlalıkları, vs. kapatabiliyorum. Sırt kısmındaki resmi keserken, kapak genişliğinden birkaç milim daha fazla olacak şekilde kesiyorum. O birkaç milimlik fazlalıklar, ön ve arka kapaklara kayıyor ve  defterin, sırt resmini daha sağlam tutmasını sağlıyor.


Sırt kısmını yapıştırmak da bitince ortaya yukarıdaki resimlerdeki gibi bir şey çıkıyor. Geriye ise defteri kırmızı kağıtla kapağa yapıştırmak kalıyor. Defteri, sırt kısmına ortalayıp kapak yapıştırırken uyguladığım cetvel taktiğiyle önce bir tarafını, sonra da diğer tarafını yapıştırıyorum.


Ve, sonuç!!! ^_^

Umarım yazdıklarım açıklayıcıdır. Yapılışı biraz karışık gibi görünebilir, ama yapmaya başladıktan sonra devamı siz farkında olmasanız bile geliyor :)

Ne olur ne olmaz diye sizi şuradaki videoya alayım, ben. Severek takip ettiğim bu kanal, defter yapımını sıfırdan anlatıyor. Sizi yönlendirdiğim videonun ortalarından itibaren de kapağı kaplama ve defterle kapağı yapıştırma işlemlerini gösteriyor. Dili İngilizce olsa da nasıl yapıldığıyla ilgili takıldığınız kısımları anlamanıza yardımcı olacağını düşünüyorum. Yine de sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin, lütfen. 

Sonraki DIY projesi için aklımda şu anda pek bir şey yok. Bu yüzden istek ve tavsiyelerinizi, ister Yorum Cadısı'nın sosyal medya hesaplarından ister bu yazının altına yazarak bana iletebilirsiniz ;)

post signature
Paylaş:

10 yorum:

  1. Gerçekten çok güzel olmuş, istediğimiz resimlerin çıktısını alıp başka defterlere uygulama fikri daha önce hiç aklıma gelmemişti. :D Çok beğendim, güzel günlerde güle güle kullan. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Beğenmene sevindim ^_^ Defteri istediğimiz şekilde sıfırdan yapmak da bir seçenek, ama çok zahmetli oluyor. Böylesi daha kolay :D

      Sil
  2. Harika olmuş! Sevgili Fehiman bayılıyorum ben senin diy projelerine, böyle bir başlık altında yazacak olman çok iyi olmuş, çok sevindim. Bu deftere de bayıldım! O kadar güzel ve detaylı bir şekilde anlatmışsın ki, çok büyük kolaylıkla yapılabilir. Eline sağlık ^o^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :)) Bana biraz karışık anlatmışım gibi gelmişti; anlaşılıyorsa, sorun yok ^_^

      Sil
  3. Cok guzel olmus. Emegine saglik. Yine Harry Potter temali projeler paylasirsan cok sevinirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Tamamdır, not aldım HP'yi ;)

      Sil
  4. Fotoğrafın boyutunu ayarlamak ve gri yerleri uzatmak için hangi photoshop programını kullandığını söyler misin? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gri yerleri uzatmak için Photoscape''te pul ikonunu kullandım. Gri yerleri uzattıktan sonra resimleri bir word dosyasına atıp boyutlarını dosya üzerinde ayarladım. Word'de yakınlaştırmayı %105 yapınca ekrandaki kağıt, A4 kağıdı ile aynı boyutlara ulaşmış oluyor. Bu şekilde daha kolay ayarlayabilirsin :)

      Sil
  5. Çok güzel bir yazı olmuş! Elimde şu an kaplayabileceğim bir defter yok ama artık okunmayacak derecede eski, kalın kapaklı bir kitabım vardı. Onu kaplamayı düşünüyorum :))
    Gelicek DIY yazılarını merakla bekliyorum ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ^_^ Kitap ile de olabilir tabii, hatta o eski sayfalarla filan daha güzel olur :)

      Sil