, , , , , , , , , ,

Yorum: Michael Reaves & Neil Gaiman - Ara Dünya (InterWorld, #1)

Tür: Bilim Kurgu, Fantastik, Genç-Yetişkin, Macera
Goodreads Puanı: 3,49 (10.720 oy)
Orijinal Adı: InterWorld
Yayınevi: İthaki Yayınları
Çeviri: Emine Ayhan
Basım Yılı: 2012
Sayfa Sayısı: 214
Hugo ve Nebula ödüllü yazar Neil Gaiman ve Emmy ödüllü yazar Michael Reaves'ten sadece gençlere değil tüm okurlara hitap eden, bilimkurguyla fantezinin iç içe geçtiği bir macera.

Joey Harker bir kahraman değil. O aslında kendi evinde kaybolan sıradan biri. Bir gün kaybolduğunda kendi dünyasını geride bırakıp bambaşka bir boyuta adım atıyor. Şimdi bir savaş vermek zorunda. Hem de sadece bu dünyayı değil, olası bütün dünyaları kurtarmak için verilen bir savaş...
Ara Dünya uzun zamandır kitaplığımda okunmayı bekliyordu. Kitabı sanırım D&R'ın 5 lira kampanyasından almıştım, tam olarak hatırlamıyorum. Sonunda kış sonu gibi kitaba başlamaya karar verdim ve birkaç gün önce de bitirdim.

Öncelikle yazarların günümüz evrenini baz alarak apayrı bir dünya ve evren kurguladıklarını ve bunu takdir ettiğimi belirtmeliyim. Yaratılan bu kocaman evrende bilmediğimiz ve alışkın olduğumuzdan farklı fizik kuralları, anatomiler, vs. her konuda çeşitlilik mevcut. Yarattıkları bu kurgu, hayal gücünün ve yaratıcılığın herhangi bir sınırı olmayacağını gösteriyor, bence :) Kurgu başarılı da keşke kurgulanan bu evrenler, ayrıntılı bir şekilde açıklansaydı. Belirli kurallar ve sınırlar açıklanmıştı ama bunlar sadece kurguyu şekillendirmeye yarıyordu, kurguyu anlamak için yeterli değildi. Çoğu zaman ben de ana karakter gibi hissettim; kurguda ne yaptığımı bilmeden, tahmin yürüterek ilerledim. Bu durumun, merak unsuruna katkıda bulunacağı amaçlanmış sanırım ama ben kurgulanan dünyayı zihnimde canlandıracak yeterlilikte malzemeye sahip değilsem, maalesef merakım yüksek olmuyor.

Kurguyu oldukça yaratıcı bulduğumu belirttim ama kurgu bana ne yazık ki o kadar da orijinal bir fikirmiş gibi gelmedi. Kitap, kurgu açısından bana okuduğum diğer kitapları çağrıştırdı. Bunun yanında, kitabın başında olaylara aniden girildiğini düşünüyorum. Birkaç sayfalık bir tanıtımdan sonra olay örgüsü, heyecansız ama merak dolu bir şekilde başladı. Sonraki bölümlerde heyecan artsa da sürekli bir oyalanmışlık hissi vardı, sanki. Bütün olanlar ana karakter için de böyle birden geliştiğinden bu şekilde olması normal; ama bu anilik beni biraz çarptı ve kitabın ikinci yarısına kadar kitabı coşkuyla okuyamadım.

Kitabın çok yoğun olduğum bir ders dönemime denk geldiği için okunmasının bu kadar uzun sürmesinin yanında bir de, kitabın ilk yarısı o kadar da akıcı değildi. İlk sayfalarda merak unsuru başarıyla kullanılıyor, fakat kurgulanan dünyayı kavrayamadığım için ben o merakı hissedemedim. Kitap, ilk bölümlerinde beni kendine çekemedi, maalesef. Bu kısımları okurken, çoğu zaman birkaç sayfa okuyup kenara koydum kitabı. Ama yarısından sonra kitap, su gibi aktı. Öyle ki, ikinci yarısındaki sürükleyiciliği olmasaydı, kitabı daha sonra okumak üzere yarım bırakabilirdim. Bu sürükleyiciliğe ek olarak, ikinci yarıda kurgu açısından her şey daha netti. Yazarların kurguladığı evrenin kuralları ve sınırları gibi bilgilere sahip olduğum için, son yarıyı daha iyi anladığımı ve bu yüzden daha çok keyif alarak okuduğumu düşünüyorum.

Bu kadar çok olumsuz yorumda bulunsam da genel olarak kitabı sevdim. Eksiklik olarak gördüğüm çoğu unsurun kitabın ilk yarısına ait olduğunu göz önüne alacak olursak, sadece ilk yarı beklentilerimi karşılayamadı. Onun dışında, ikinci yarı tam da Neil Gaiman'dan beklediğim gibiydi; yaratıcı bir kurgusu olan, sürükleyiciliği ve heyecanı bol bir kitaptı. Ayrıca Ara Dünya serinin ilk kitabı olduğundan kurgulanan evrenler ve daha fazlası, serinin devamında açıklanacaktır diye umuyorum.

Neil Gaiman'ın adını gördüğünüz için yükselen beklentinizi orta düzeyde tutmayı başarırsanız, Ara Dünya'yı severek okuyacağınızı düşünüyorum. Yoksa benim gibi, birazcık hayal kırıklığına uğramanız muhtemel.



"Sihir, evrenle onun duymazdan gelemeyeceği sözlerle konuşmanın bir yoludur sadece..."





post signature
Paylaş:

2 yorum:

  1. Arka kapak çok ilginçti. Okumayı düşünebilirim. Teşekkürler yorum için. :)

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim :) Okursanız yorumunuzu bekliyorum ^_^

    YanıtlaSil