, , , , , , ,

Yorum: Kevin Wilson - Fang Ailesi

Tür: Çağdaş/Modern, Mizah
Goodreads Puanı: 3,62 (13.768 oy)
Orijinal Adı: The Family Fang
Yayınevi: Domingo Yayınevi
Çeviri: Emre Ülgen Dal
Basım Yılı: 2012
Sayfa Sayısı: 304
"ŞİMDİ SURATINA BİR TANE ÇAKSAM, SANAT DİYEBİLİR MİYİM BUNA?"

"Yılın en iyisi... Bildiğiniz şaheser."
-Nick Hornby

BAY VE BAYAN FANG yaptıkları şeye sanat diyorlardı.
ÇOCUKLARINA göre ise bu bir tür şeytanlıktı.
Şayet Caleb ve Camille Fang gibi hayatınızı performans sanatına adamışsanız, ve yapıtlarınız gerçekliği çarpıtmak üstüne kurulmuşsa, konu ebeveynliğe geldiğinde kimse sizden harikalar beklememeli. İnanmazsanız Buster ile Annie Fang'e sorun. Onlar kendilerini bildi bileli (istemeden) anne babalarının zirzop yapıtlarında rol aldılar. Ama sonra büyüdüler, önce anne babalarının yarattığı garip dünyanın ötesine adım attıkları yaşa, ardından o dünyada tutunamayıp, kurdukları yaşamların başlarına yıkıldığı yaşa geldiler. Biri sancılı bir yazar, diğeri Hollywood'da umut veren bir aktris olan iki kardeş, büyüdükleri eve dönmekten başka çare göremediler. Ancak anne babaları onlarla ilgilenemeyecek kadar meşguldü; "başyapıtımız" dedikleri son bir performansı hayata geçirmeye hazırlanıyorlardı. Çok geçmeden hırslar çarpıştı ve her bir Fang üyesi çok önemli bir kararın eşiğine geldi: Önemli olan aile miydi, yoksa sanat mı?

Kevin Wilson'ın pek çok yayın organı tarafından "yılın en iyileri" seçkisine dahil edilen ve yakında sinemaya adapte edilecek romanı FANG AİLESİ, sürekli çatışan ama birbirini sevmekten asla vazgeçmeyen tuhaf bir ailenin eşsiz hikayesi.
Fang Ailesi'ni bu seneki kitap fuarından almıştım. Kitabı uzun süre kitaplığımda bekletmek istemediğim için Okuma Şenliği'ne dahil ettim ve bu kapsamda okumayı planladığım kitabı dün bitirdim.

Domingo Yayınevi aklımda hep farklı  kitapları çıkaran bir yayınevi olarak kalmıştı. Fang Ailesi de aklımdaki bu imajı destekler nitelikte bir kitap. Kitabın konusu özgün, karakterleri ilginç. Bay ve Bayan Fang, şimdiye kadar karşılaştığım en garip karakterlerden. Kişilikleri gibi düşünceleri ve eylemleri de sıradışı. Öyle ki, kitabın ilk sayfalarında bu kadar da olmaz dedirtebiliyorlar. Ama okudukça onların garipliklerini, tıpkı Annie ve Buster gibi normal karşılıyorsunuz ve her ne kadar bu aileye katılmak imkansız gibi görünse de, kendinizi ailenin bir parçası gibi görmeye başlıyorsunuz.

Bay ve Bayan Fang'in eski çalışmaları, bölümlerin arasına serpiştirilmişti. Bir yandan karakterlerin bugünkü yaşamlarına bakarken diğer yandan geçmişte neler yaşadıklarını ve nasıl bu hale geldiklerini okumak güzeldi. Bütün bu çalışmalar kitabın ilk yarısında toplanıp olay örgüsü kronolojik olarak sıralansaydı, bünyem o kadar garipliği kaldıramazdı. Kısacası, bölümlerin bu şekilde ayarlanmasını iyi bir seçim olarak görüyorum.

Kitabın sevdiğim bir diğer özelliği, geçmişe ve günümüze ait birçok referans barındırması. Kitaplardan filmlere, sanattan genel kültüre kadar çeşitli referanslar yüzeysel veya ayrıntılı bir şekilde kurguda yer alıyor. Aralarında oldukça şaşırtıcı bilgiler de var.

Yazarın kullandığı dil de seçtiği konu kadar farklı geldi bana. Kevin Wilson, kitaplarda her zaman görmediğimiz argo sözcükleri ve küfürleri kullanmaktan çekinmemiş. Başlarda yazarın üslubunu biraz garipsesem de sonradan alıştım. Yazarın, günlük konuşma dilini edebiyata başarıyla aktardığını düşünüyorum. Çevirmen de kitapta geçen argo sözcükleri ve küfürleri yumuşatmadığı ve sansürlemediği için bir alkışı hak ediyor, bence.

Kitabın sevmediğim tek yeri sonuydu. Sayfalar boyunca Bay ve Bayan Fang'in ne kadar aykırı, farklı ve garip olduğunu; insanları şaşırtabildikleri kadar şaşırtmaya çalıştıklarını okuyoruz. Son projelerinin çocukları tarafından hem de daha başlarda böylesine kolay tahmin edilebilmesi beni hayal kırıklığına uğrattı. Ayrıca, çiftin katlandıkları zorluklar insanların göstereceği şaşkınlığa da değmezdi, bana göre. Yine de kitabın sonunu sevmediğimi söyleyemeyeceğim, sadece biraz aceleye getirtilmiş olduğunu düşünüyorum.

Tuhaf karakterleri ve orijinal konusuyla Fang Ailesi, okuduğum en ilginç ama en komik kitaplardandı. Yaz tatiline renk katmak ve hayatın monotonluğunda biraz olsun uzaklaşmak isteyenlere Fang Ailesi'ni şiddetle öneriyorum.



Annie emin değildi, ama ona göre hayat en çok filmlere benzediğinde güzeldi. Okumamış da olsanız, her şeyin nasıl biteceğini söyleyen bir senaryo olduğunu bilirdiniz.





post signature
Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder