, , , , , , ,

Yorum: Agatha Christie - Frankfurt Yolcusu

Tür: Gizem, Polisiye
Goodreads Puanı: 3,15 (3.392 oy)
Orijinal Adı: Passenger to Frankfurt
Yayınevi: Altın Kitaplar
Çeviri: Çiğdem Öztekin
Basım Yılı: 2007
Sayfa Sayısı: 320
"Bu imkânsız değil, yalnızca fantastik bir öyküdür."
-Agatha Christie

Dışişleri mensubu Sir Stafford Nye Uzakdoğu’daki görevinden dönerken Frankfurt Havaalanı’nda garip bir durumla karşılaşır. Yanına yaklaşan bir kadın ilginç bir istekte bulunur. Peşindeki katilleri atlatmak için Sir Stafford’un yolculukta giydiği pelerini ve pasaportunu ödünç almak ister. Ona yardım etmeyi kabul eden Stafford heyecanlı bir maceranın içine sürüklenir...
Frankfurt Yolcusu, Okuma Şenliği kapsamında okuduğum bir kitaptı. Kitabı, aylar önce D&R'ın 9.90'lık kampanyasından almıştım. Bir süre kitaplığımda okunmayı bekledikten sonra şenliğin kategorilerinden birine uyduğunu fark ettim ve listeye ekledim.

Okuduğum Agatha Christie kitaplarının bir elin parmaklarını geçmediğini belirtmem gerekiyor. Yine de Frankfurt Yolcusu'nun, yazarın diğer kitaplarından çok farklı olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle konu bakımından bir farklılık göze çarpıyor. Kitapta, cinayetler olsa da bu ögelerin geri planda bırakıldığı ve örgütsel bir karmaşanın öne çıktığı bir kurgu hakimdi.

Yine yazarın diğer kitaplarından farklı olarak, gerçeğin açığa çıktığı kısım aceleye getirilmiş gibiydi; birkaç sayfada tüm gizemler çözüldü ki bu gizemler de o kadar sürpriz olmadı bana. Her şeyin arkasında kimin olabileceği, aralarındaki hainin kim olduğu, vs. gibi sorular kolaylıkla olmasa da tahmin edilebilir düzeydeydi. Bu yüzden yazarın bu sefer, merak unsurunu başarıyla kullanmadığını düşünüyorum.

Kitaptaki gizem ilk sayfalarda yoğunlaştı ve sonlara doğru azalıyordu. Bu yüzden de kitabın ikinci yarısında biraz sıkıldığımı itiraf ediyorum. Ama bazı olaylardaki heyecan ve gizem, dikkatimi yine kitaba vermemi sağladı.

Kitabın başında bir karakterler listesi ve bu karakterlerin bazı özelliklerinin yer aldığı bir kısım da var. Ayrıca, karakterler listesinden sonra bir içindekiler kısmı ve Agatha Christie'nin bu kitabı neden yazdığını anlattığı bir giriş bölümü de mevcut. Karakterleri karıştırdığım zaman sıklıkla listeyi açıp kimin neyle meşgul olduğuna, diğer karakterlerle aralarındaki bağlantılara baktım.

Frankfurt Yolcusu, gerek konusu gerekse kurgusuyla Agatha Christie'nin diğer kitaplarından çok farklı bir kitap. Bazı eksikliklerinin bulunduğunu düşünsem de kitabı severek okudum. Okunmadık Agatha Christie kitabı bırakmak istemiyorsanız Frankfurt Yolcusu'nu okuyabilirsiniz.



"Eğer bir şey biliyorsanız," dedi. "Her zaman için bunu bildiğinizi göstermenin baskısını hisseder, başka bir deyişle bundan bahsetmek istersiniz. Bunun nedeni asla bilgi verme isteğiniz değildir, bu bilgi karşılığında kimse size para da ödemeyecektir. Aslında göstermek istediğiniz ne denli önemli olduğunuzdur. İşte bu kadar basit. Aslında..." Bay Robinson gözlerini yarı kapayarak ekledi. "İşte, dünyadaki her şey bu kadar basit, çok basit. İnsanların anlayamadığı da bu."





post signature
Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder