, , , , , , , ,

Yorum: Veronica Roth - Kuralsız (Divergent, #2)

Tür: Bilim Kurgu, Distopya, Genç-Yetişkin
Goodreads Puanı: 4,28 (271.950 oy)
Orijinal Adı: Insurgent
Yayınevi: Artemis Yayınları
Çeviri: Uğur Mehter
Basım Yılı: 2013
Sayfa Sayısı: 510
TEK BİR SEÇİM
Fedakarlık gerektirir.

TEK BİR FEDAKARLIK
Kayıp getirir.

TEK BİR KAYIP
Sorumluluk haline gelir.

TEK BİR SORUMLULUK
Savaş demektir.

TEK BİR SEÇİM
SENİ YOK EDEBİLİR

Her seçimin bir sonucu vardır. Tris sevdiklerini -ve kendini- kurtarmak zorunda. Üzüntü, fedakarlık, kimlik, bağlılık, kurallar ve aşkla ilgili sorunlarla boğuşurken bu hiç de kolay olmayacak. Üstelik savaş başlıyor ve herkes tarafını seçmek durumunda. Ancak geri dönüşü olmayan bir yola giriyorsan, zafer getireceğini umduğun seçim, tüm hayatını altüst edebilir.
Kuralsız çıktıktan birkaç hafta sonra kitaptaki bir karakterle ilgili öyle bir spoiler yemiştim ki kitabın çıkmasını merakla beklediğim günler zehir gibi gelmişti bana. Bu yüzden bende kitaba edinir edinmez başlamak yerine spoilerın etkisinin geçmesini bekledim. Fakat spoiler yemeseydim yine de serinin ilk kitabı Uyumsuz'un, Kuralsız'dan daha iyi olduğunu düşünürdüm.

Kuralsız, Uyumsuz'a kıyasla aksiyonu yüksek, entrikası bol bir kitaptı. Öyle ki bazı sahnelerde ağzım açık kalakaldım, hatta spoiler yediğim kısmı bile büyük bir heyecanla okudum. Kitabın özellikle sonu çok iyiydi; Veronica Roth, öyle bir yerde bırakmış ki serinin yurt dışındaki fanlarının üçüncü kitabın çıkması için neden böyle sabırsızlandıkları anlaşılıyor.

Kitaptaki bir olay zorlama geldi bana. Spoiler niteliğinde olduğu için bu olayı yazmıyorum, sadece bazı karakterlerin aralarının bozulması diyeceğim ama okuyunca neyi kastettiğimi anlayacaksınız bence. Bu olayın başlangıcını okurken, kitabın sonunda neye dönüşeceğini tahmin etmek zor değil ki yazarın bunu biraz daha okuyucuya hissettirmeden kurgulaması gerektiğini düşünüyorum.

Kitabın benden tam puan alamamasının bir diğer nedeni, karakterlerin çok çabuk unutulması... Gayet de akıllara kazınan bir ölüm şekline sahip bir karakterin, birkaç sayfa sonra adının dahi anılmamasını anlayabilmiş değilim. Ölüm şeklini geçtim, ana karakterler kadar dikkat çekici olmasa da bir fan grubunun olduğu karakterlerin bile unutulması bana biraz garip geldi ve bu durumdan rahatsız oldum.

Kuralsız, gerek yüksek temposu gerekse aklımdaki soru işaretlerini gidermesi açısından tatmin ediciydi. Yazar, yazdığı şaşırtıcı sonla serinin son kitabı için beklentilerimi feci artırdı. Allegiant'ın çevrilmesini merakla bekliyorum ^_^



Hadi bakalım Kuralsız!" diyor göz kırparak. "Ne?" diyorum. Elini tutup aşağı kayıyorum. "Kuralsız," diyor. "Bir özel isim. Savaşçı olarak görülmesi gerekmeyen ama kurulu düzen ve otoriteye karşı duran kişi.





post signature
Paylaş:

3 yorum: