, , , , , , , ,

Yorum: Cassandra Clare - Mekanik Prenses (The Infernal Devices, #3)

Tür: Fantastik, Genç-Yetişkin, Paranormal
Goodreads Puanı: 4,58 (64.688 oy)
Orijinal Adı: Clockwork Princess
Yayınevi: Artemis Yayınları
Çeviri: Bilge Gündüz
Basım Yılı: 2013
Sayfa Sayısı: 680
Gölge Avcıları yok olmanın eşiğine sürüklenirken tehlike ve ihanet, sır ve cazibe, aşk ve ölüm birbirine karışıyor!

Tessa Gray mutlu olmalıydı. Ne de olsa bütün gelinler mutludur, öyle değil mi? Ancak Tessa, Jem Carstairs'la evlenmeye hazırlanırken Londra Enstitüsü'ndeki Gölge Avcıları'nın başları büyük beladaydı. Mortmain, acımasız otomatlardan oluşan Cehennem Makineleri ordusunu, Gölge Avcıları'nı yok etmek için kullanmayı planlıyordu. Planını tamamlamak için de son bir şeye ihtiyacı vardı: Tessa Gray'e.

Enstitü başkanı Charlotte Branwell, Mortmain'i bulup onu durdurmak için her şeyi göze almıştı. Fakat Mortmain, Tessa'yı kaçırmıştı ve genç kıza aşık iki adam, Jem ve Will, onun için savaşmaya hazırdı. En yakınları Tessa'yı Mortmain'in kurtarmaya çalışırken, genç kız, kurtuluşun yalnızca kendi elinde olduğunu anlayacaktı.

Ancak Tessa, melekleri kontrol etme gücüne sahip olsa bile, acımasız bir orduyla tek başına mücadele edebilir miydi?
Mekanik Prenses'i çıkış tarihine yakın bir zamanda alıp kitabı en az altı ay kitaplığımda okunması için bekletmeyi planlamıştım, ama ne mümkün... Kitabı okumamak için gösterdiğim direnç başlarda çok iyiydi fakat son bir ayda internette nereye baksam City of Bones'un filmini ve filmle Cehennem Makineleri serisi arasındaki ilişkiyi anlatan yazılar görür olmuştum. Eh, ben de yemediğim spoilerları kitaba saklamak istediğimden kitaba başladım :)

Kitabın giriş bölümü oldukça çarpıcıydı. Adele'in ölümünü anlatan kısım ürpertici olduğu kadar merak uyandırıcıydı. Will ile Jem'in ilk karşılaşması da beklediğimden daha farklıydı, fakat iyi anlamda bir farklılıktı bu :)

Buradaki Mekanik Prens yorumumda kitabın, serinin ilk kitabına kıyasla durgun olduğunu söylemiştim. Mekanik Prens'te bulamadığınız aksiyonu Mekanik Prenses'te fazlasıyla bulmanız mümkün. Üstelik bu aksiyon fazlalığı okuyucuyu yoracak ya da sıkacak kadar yoğun değil.

Kitabın, aksiyon bolluğu dışında sevdiğim bir diğer yanı Cecily, Sophie, Lightwood kardeşler, Charlotte ve Henry gibi Will-Tessa-Jem üçlüsü dışındaki karakterlere de odaklanılmasıydı.

Seri boyunca aklımı kurcalayan soruların cevaplanması, Mekanik Prenses'in iyi bir final kitabı olduğunun göstergesi. Kitabın sonu, bende -yediğim spoilerlara rağmen- büyük bir şok etkisi yaratsa da sevmedim ve sanırım kitabın sevmediğim tek kısmı sonuydu.

Bir insan aynı anda nasıl iki kişiyi birden sevebilir aklım almıyor, yahu. Seriyi bitirdim, üzerine de düşündüm fakat bunu hâlâ anlayamıyorum. Tessa'nın Will'e karşı hissettikleri ortada, hiçbir şekilde yanlış yorumlanamaz, özellikle de kitapta geçen bir sahneden sonra. Ama Tessa Jem'e, o iyi kalpli kibar Jem'e nasıl o gözle bakar... Kitabın son sayfalarına kadar serinin mükemmel bir şekilde sonlanacağını düşünmüştüm ama sonra yazar saçma sapan bir şey yaptı. Aslında yazarın kitabı/seriyi bitirişi gayet iyiydi sadece, Tessa'nın duygularını ve hissettiklerini açıkladığı kısım olmasaydı keşke...

Mekanik Prenses sürprizlerle dolu, aksiyonun ve heyecanın tavan yaptığı bir kitaptı. Aklımdaki soru işaretlerini gidermesi açısından oldukça tatmin ediciydi. Fakat aynı şeyi kitabın son bölümü için söyleyemeyeceğim. Her ne kadar sonunu beğenmesem de kitaba bayıldım, seriyi bitirdiğim için ise buruk bir sevinç yaşıyorum. Fantastik ve genç-yetişkin türünde kitapları okumayı tercih ediyorsanız ve Cehennem Makineleri serisine henüz başlamadıysanız en kısa sürede başlamanızı öneririm :)



"Kelimelerin bizi değiştirme gücünün olduğunu söylemiştin. Senin kelimelerin beni değiştirdi, Tess. Kelimelerin, beni aksi takdirde olacağımdan daha iyi bir adama dönüştürdüler. Hayat bir kitaptır ve henüz okuyamadığım yüzlerce sayfa var. Ölmeden önce, okuyabildiğim kadarını seninle okumak istiyorum..."





post signature
Paylaş:

3 yorum:

  1. Sonu cidden umduğumuz gibi çıkmadı değil mi ya. :D Ben Team Jem biriyim ama ona rağmen tatmin olmadım. Bu kitabın benim için iki iyi yanı vardı onlarda kime ne oldu öğrendik ve Tessa'nın ne olduğunu ortaya çıktı. Ki yine aklımda cevaplanmamış sorular var. Yorumun için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Yorumundan sonra daha da merak ettim, en kısa zamanda okuyacağım.

    YanıtlaSil
  3. Benim de merak ettiğim kitaplardan birisi. İnşallah okuyacağım da. Yorumunuz için teşekkürler.
    http://matmazeella.blogspot.com/

    YanıtlaSil