, , , , , , , , ,

Yorum: Isaac Marion - Sıcak Bedenler (Warm Bodies, #1)

Tür: Aşk, Fantastik, Genç-Yetişkin, Paranormal
Goodreads Puanı: 3,97 (41.200 oy)
Orijinal Adı: Warm Bodies
Yayınevi: Doğan Kitap
Çeviri: Dost Körpe
Basım Yılı: 2011
Sayfa Sayısı: 216
Dünyanın sonu geldiğinde seni sadece aşk kurtarabilir…

Ölüyüm, ama bu çok kötü değil.
Alışmayı öğrendim. Kendimi doğru düzgün tanımadığım için üzgünüm, ama artık ismim yok. Benimkinin baş harfi “R” idi, ama artık sadece bunu hatırlıyorum. Komik, çünkü sağlığımda hep başka insanların isimlerini unuturdum. Arkadaşım “M”nin dediğine göre zombi olmanın ironik tarafı şu ki, her şey komik geliyor ama dudakların çürüyüp döküldüğü için gülümseyemiyorsun…

Romeo’nun bir ölü, Juliet’in ise dünyanın sonunda hayatta kalmış bir avuç insandan biri olduğu bir aşk hikâyesi hayal edin… Ve insanlığı kurtaracak, bir zombiye yeniden hayat verecek kadar gerçek ve tutkulu bir aşk…

Amerikalı yazar Isaac Marion 27 yaşında. Yazarlığın yanı sıra grafik tasarımcılığıyla uğraşıyor. Daha önce yazdığı hikâyeleri internet ortamında yayınlanan Marion'un ilk romanı Sıcak Bedenler daha önce Ben Sevgi Dolu Bir Zombiyim adıyla yine internette öykü olarak yayınlandı. Marion Seattle'da yaşıyor.
Filmi çıktığı günden beri okumak istediğim bir kitaptı, Sıcak Bedenler. Merakıma yenilip kitabı okumadan önce filmini izlemiştim. Bu yüzden, kitabın nasıl bir kitap olabileceğini tahmin edebiliyordum. Kitap beklediğim gibi favorilerim arasına girdi.

Sıcak Bedenler'e zombilerin insanları yediği, insanların da zombileri öldürerek hayatta kalmaya çalıştığı klasik bir zombi konulu kitap gözüyle bakmayın. Çünkü bu kitap, diğer zombi konulu kitaplardan çok farklı. Diğer kitaplarla ortak noktaları var, fakat kitabın kendini diğer zombi konulu kitaplardan ayıran ve bu sayede birçok okuyucunun favori kitapları arasındaki yerini almasını sağlayan farklı yanları da mevcut. Bunlardan birisi kitabın, bir zombinin bakış açısıyla yazılması. Bu farklılık sayesinde kitap, daha çok zombiler üzerine yoğunlaşıyor. Nasıl yaşadıkları, neler hissettikleri, geçmişleri ve fiziksel görünüşleri gibi bir insan anlatıcı tarafından gözlemlenemeyecek birçok olguyu ana karakter zombi "R" gözlemliyor ve ayrıntılarıyla okuyucuya aktarıyor.

Kitabı, türünün diğer kitaplarından ayıran özelliklerinden biri de zombi ana karakter R'ın olaylara bakış açısı. Kitapta çok sayıda zombi bulunuyor ama R, onlardan farklı. Hayatı daha doğrusu ölü olmayı sık sık düşünüyor, hatırlayamadığı geçmişini ve varoluş sebebini felsefi sayılacak bazı yönleriyle ele alıyor. Ayrıca kendi kendine sorular soruyor. Bu noktada ise yazarın esprili üslubu devreye giriyor. Sorular, okuyucuyu gülümseten cevaplarla yanıtlanıyor. Yazarın üslubunun R'a yansımasıyla ortaya eğlenceli, biraz da duygusal bir zombi karakterin çıktığını görmek mümkün :)

Kitabın sevdiğim bir diğer kısmı, sadece aksiyon veya aşk dolu olmamasıydı. Kitabın tanıtımında Romeo ve Juliet'in adını görünce kitabın vıcık vıcık aşk dolu olacağını sanmıştım fakat kitapta yalnızlıktan nefrete, özlemden aşka, birçok duygu yer alıyor; üstelik bu güçlü duygular yerinde ve dozunda kullanılıyor.

Akıcı, şiirsel anlatımı ve eğlenceli karakterleriyle Sıcak Bedenler, ait olduğu türdeki diğer kitaplardan çok farklı. Zombileri iğrenç buluyorsanız, Sıcak Bedenler'in sempatik zombisi R ile tanışın. Size zombileri sevdirmekle kalmayacak, aynı zamanda onları anlamanızı da sağlayacak ;)



Beyindeki yaşam enerjisi tükenirken önce çer çöp gider. Film alıntıları, radyo cıngılları, ünlülerle ilgili dedikodular ve siyasi sloganlar eriyerek kaybolurlar, geride sadece en güçlü ve incitici anılar kalır. Beyin ölürken içindeki yaşam berraklaşır ve damıtılır. Kaliteli şarap gibi yaşlanır.





post signature
Paylaş:

3 yorum:

  1. Zombiler her zaman itici gelmiştir bana . O yüzden bu kitab alırken tereddütlüydüm ama iyi ki de almışım diyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadara aldın?

      Sil
    2. Tuğçe'yi bilemeyeceğim; ama ben kitabı Okuoku'dan almıştım yanlış hatırlamıyorsam. 10 liraya yakındı sanırım.

      Sil