, , , , , , , , ,

Yorum: Rick Riordan - Kırmızı Piramit (Kane Chronicles, #1)


Tür: Fantastik, Genç-Yetişkin, Macera, Mitoloji
Goodreads Puanı: 4,02 (105.930 oy)
Orijinal Adı: The Red Pyramid
Yayınevi: Doğan ve Egmont Yayıncılık
Çeviri: Belgin Selen Haktanır Us
Basım Yılı: 2010
Sayfa Sayısı: 622
Carter Kane, annesini altı yaşındayken kaybettiğinden beri babası, ünlü Mısır Bilimcisi, arkeolog Dr. Julius Kane ile dünyayı dolaşmaktadır ve evi, bir valizden ibarettir. Carter böyle bir hayat sürerken kız kardeşi Sadie Kane Londra'da, anneannesi ve dedesiyle yaşamaktadır. Ayrı geçen altı yıldan sonra iki kardeşin ortak hiçbir noktası kalmamıştır. Ancak artık her şey değişmek üzeredir.

Bir Noel gecesi, iki kardeş babaları sayesinde Londra'da yeniden bir araya gelirler. Babaları, her şeyi yoluna koymaya kararlıdır ve onları nedeni belirsiz bir şekilde British Museum'a götürür. Ancak işler beklendiği gibi gitmez ve Julius Kane, kulakları sağır eden, devasa bir patlamayla aniden sırra kadem basar.

Antik Mısır tanrıları birer birer uyanıyor! Akıl almaz bir intikam planını durdurmak, Carter ve Sadie'ye düşüyor.

Çok satan Percy Jackson ve Olimposlular serisinin yazarından bir Mısır Mitolojisi efsanesi! Kane Günceleri serisinin ilk kitabı olan Kırmızı Piramit, gerilimi ve mizahı bir araya getiren, bir kahramanlık ve sadakat öyküsü.
Rick Riordan, mitoloji denildiği zaman aklıma gelen ilk isimlerden biri. Yazarın daha önce Percy Jackson ve Olimposlular serisini severek okumuştum. Seri, favorilerim arasındaki yerini almıştı. Rick Riordan'ın bu serisinin de çok iyi olacağını düşünerek beklentimi yüksek tuttum ve Kırmızı Piramit'e başladım. Kitap, beklentimi karşıladı fakat kitapta beni rahatsız eden minik bir olumsuzluk da vardı.

Kitapta beni şaşırtan bir şey oldu. Kırmızı Piramit -PJO gibi- genel olarak 10-16 yaş aralığına hitap ediyor. Fakat kitabı okurken ben bunu PJO'daki gibi hissetmedim. PJO'daki karakterlerin yaş olarak benden çok küçük olduklarının farkındaydım, ama Kırmızı Piramit'teki karakterlerin sık sık benimle aynı yaşta olduğu izlenimine kapıldım. Bunun nedeni, Kırmızı Piramit'teki karakterlerin doğrudan olaya dalması ve daha çabuk olgunlaşmaları olabilir, bilemiyorum. Ama bu durum, kendimi kitaba kolayca kaptırmamı sağladı.

Rick Riordan'ın kurguladığı dünyaya her zaman hayran kalmışımdır. Kırmızı Piramit'te de bu gelenek bozulmuyor. Yazar, mitoloji ve günümüz dünyasını öyle bir ustalıkla birleştiriyor ki gerçek olduğuna inanmamak güç. Bu gerçekçi dünyaya aksiyon ve macera da eklenince ortaya elinizden bırakamayacağınız bir kitap çıkıyor.

Kitapta gözüme takılan ve rahatsız olduğum bir konu var. Kırmızı Piramit'in ana karakterleri Carter ve Sadie, tavır ve davranış olarak PJO'daki Percy ve Annabeth'e çok benziyorlar. Carter, tıpkı Percy gibi biraz çekingen fakat işin ucunda sevdiği insanlar olunca cesurlaşıyor. Sadie ile arasındaki etkileşim, Percy-Annabeth ikilisini andırıyor. İki çift de birbirlerine katlanamayacaklarını dile getirmelerine rağmen birbirlerini önemsiyorlar. Sadie ise Annabeth gibi biraz kibirli. Nasıl Annabeth, Percy ile atışmadan duramıyorsa Sadie de Carter ile anlaşamıyor. Bu ikilinin arasındaki tek fark, Percy ile Annabeth sevgili iken Carter ile Sadie'nin kardeş olması.

Kırmızı Piramit, büyük bir merakla ve zevkle okuduğum bir kitaptı. Rick Riordan, ortaya karakter bakımından PJO'ya benzeyen fakat kurgu bakımından özgün bir kitap çıkarmış. Percy Jackson ve Olimposlular serisini sevenlerin Kırmızı Piramit'i de seveceğini düşünüyorum.



Neden yetişkinler bu kadar kalın kafalıydı? Her zaman 'doğruyu söyle' derlerdi, doğruyu söylediğinizde de size inanmazlardı. O hâlde, doğruyu söylemenin ne faydası vardı?





post signature
Paylaş:

4 yorum:

  1. Merhaba, bu kitap bize Şubat tatili ödevi olarak verildi. Ve tabii bunun yanında sorularla dolu bir de kitapçık. Ancak ben kitabı okumadım ve soruları da doğal olarak cevaplayamıyorum. Yardım edebilir misin ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuyalı bayağı olduğu için yardım edebilir miyim, bilmiyorum...

      Sil
    2. Ama istersen iletişim kısmında yazdığım e-mail adresine yolla, bir bakayım ben.

      Sil