, , , , , , ,

Yorum: Charlaine Harris - Peri Ölüsü (Sookie Stackhouse, #9)


Tür: Fantastik, Paranormal
Goodreads Puanı: 4.03 (111,255 oy)
Orijinal Adı: Dead and Gone
Yayınevi: Artemis Yayınları
Çeviri: Deniz Evliyagil
Basım Yılı: 2012
Sayfa Sayısı: 359
Tuhaf ve seksi garson kız Sookie Stackhouse'a kapılmamanın yolu yok. Bizi de al Sookie! Bizi de!

Louisiana, Bon Temps'da yaşayanlar, vampirlerle ilgili çok az şey biliyor. Kurtadamlarla ilgiliyse hiçbir şey. Tabii herkesin sevgilisi ve her şeyden haberdar -istemeden de olsa- Sookie Stackhouse dışında. Ta ki o güne kadar...
Çünkü, kurtadamlar ve şekil-değiştiriciler kendilerini ölümlü dünyaya ifşa etti.
Ve bunun hiç de hoş sonuçları olmadı. Sookie'nin yakından tanıdığı biri, feci şekilde can verdi. Ancak Sookie'nin katili bulmak konusundaki kararlılığı, karşılaştığı daha büyük bir sorun yüzünden yok olup gidecekti. Vampirlerden ve kurtadamlardan çok daha yaşlı, güçlü ve gizemli bir doğaüstü ırk, savaşa hazırlanıyordu.
Ve Sookie, bu savaşın ortasında, yemin bizzat kendisiydi.

"Şahane... Harris, doğaüstü dünyaları müthiş bir mizah anlayışıyla bizim dünyamızla birleştiriyor."
-Tulsa World

"Sevgili kahramanımız Sookie Stackhouse için işler kızışıyor. Yalnızca tek bir kazanan olacak."
-Booklist

"Alışılmış vampir hikayelerine sihirli ve gizemli bir soluk geldi."
-Houston Chronicle
Güneyli Vampir/Sookie Stackhouse Serisi, konusunu özgün bulduğum ender vampir serilerinden biri. Serinin her kitabını büyük bir zevkle okumuştum. Serinin dokuzuncu kitabı Peri Ölüsü'nün ise ilk sekiz kitaba kıyasla daha karamsar bir havası var. Kitabı severek okusam da kitaptan, serinin diğer kitaplarının verdiği tadı alamadım.

Yazar Charlaine Harris, seriyi geçtiğimiz aylarda sonlandırmıştı. Serinin son kitabını okumasam da nasıl bittiğini öğrenmiştim ve bu sonu büyük bir nefret+şaşkınlık karışımı bir duyguyla karşılamıştım. Serinin son kitabını okuyunca o sinirle kitabı yırtıp yakmamak için serinin diğer kitaplarında bu sürpriz sona dair minik ipuçları aramaya karar vermiştim ve buna Peri Ölüsü'yle başladım. Serinin nasıl sonlandığını göz önünde bulundurarak kitabı daha bir dikkatle okudum ve yazarın, Peri Ölüsü'nde Sookie'nin kimi seçeceğinin sinyallerini vermeye başladığını gördüm.

Peri Ölüsü, karakterlerin de değişebileceğini gösteriyor. Serinin ilk kitaplarında Sookie, biraz naif ve sevecen bir karakterken yeteneği yüzünden başına gelen olaylar onu gittikçe karamsar, aksi ve bencil birine dönüştürmüş. Özellikle bu kitapta Sookie'nin bu özellikleri çok belirgin. Kendi kendine yaptığı konuşmalardan artık kendini daha çok önemsediği, daha hırçın ve acımasız birine dönüştüğü anlaşılıyor. Bunu söyleyeceğim aklıma gelmezdi ama... Ben, eski Sookie'yi özledim!

Kitap, serinin diğer kitapları kadar olmasa da akıcı ve sürükleyici. Fakat bu sefer bazı yerler pek olmamış gibi geldi bana. Olaylar aksiyonlu olsa da birçok yerde Sookie'nin iç monologlarını okumaktan sıkıldım. Hatta bazı kısımlarda konuyla alakasız düşüncelerini dile getirdiğini gördüm. Bu gibi bölümlerin, kitabın bütünlüğünü bozduğu kanısındayım.

Serinin ABD kapaklarını biraz çizgi romanımsı bulmuştum, Artemis'in tasarladığı kapaklara ise bayılmıştım. Serinin kapakları belirli bir çizgide ilerliyordu ve ben, sekizinci kapağa kadar kullanılan beyaz ağırlıklı kapakları seviyordum, hâlâ da seviyorum. Sekizinci kapakla serinin kapaklarında siyah arka plan kullanılmaya başlandı. Bu durum, Peri Ölüsü'ne de yansıdı ve arka planı siyah olan sarılı-beyazlı bu kapak hazırlandı. Kapak, gerek koyuluğu gerekse resmiyle kitabı yansıtsa da ben, serinin beyaz kapaklarının kullanılmasından yanayım.

Sookie'nin karamsar ruh halini ve iç monologlarını okumaktan sıkılsam da genel olarak akıcı bir kitaptı. Çok az yerde güldüğümü hatırlıyorum ki bu, Sookie'nin Güneyli Vampir/Sookie Stackhouse Serisini fazlasıyla etkilediğini gösteriyor. Umarım serinin sonraki kitapları, Peri Ölüsü kadar kasvetli olmaz.



"Sen benimsin," dedi. Kaşlarımın çatıldığını görünce aceleyle düzeltti. "Sadece benim sevgilimsin. Quinn'in, Sam'in ya da Bill'in değil." Uzun bir sessizlik oldu. "Öyle değil mi?"





post signature
Paylaş:

3 yorum:

  1. İlk sekiz kitabı okumuştum. Gerçekten farklı bakış açısıyla yazılmış bir seri. :)

    YanıtlaSil
  2. Zevkle okuduğum bir seri. Serinin sin bulduğunu söylediniz. Acaba toplam kaç kitap var. Kaçıncı kitapta finali okuyabilecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serinin toplam 13 kitabı var, ama dilimize hepsi çevrilmedi henüz. Seri, 13. kitap Dead Ever After'la son buldu.

      Sil