, , , , , , , , , ,

Yorum: Maria V. Snyder - Zehir Ustası (Study, #1) | Dex Şöleni


Tür: Aşk, Fantastik, Genç-Yetişkin, Macera
Goodreads Puanı: 4.20 (48,207 oy)
Orijinal Adı: Poison Study
Yayınevi: Dex Yayınları
Çeviri: Deniz Başkaya
Basım Yılı: 2012
Sayfa Sayısı: 378
Hızlı bir ölüm mü isterdin, yoksa yavaş yavaş öldüren bir zehir mi içerdin?

Yelena idam edilmek üzereyken sıradışı bir teklif alır: Ixia'nın yeni komutanı Ambrose'un çeşnicisi olmayı kabul ederse, hapisten kurtulup sarayda yaşayacak ve en güzel yemekleri yiyecektir. Ama komutanın başmuhafızı Valek, Yelena'ya kaçmaması için Kelebek Tozu adında bir zehir içirir. Böylece Yelena, Valek'ten her gün panzehir almak zorunda kalacak aksi takdirde ölecektir.

Yelena zehir konusunda eğitimler alır ve giderek uzmanlaşır; sarayda dostlar edinmeye bile başlamştır. Fakat bu kez de yetimhanedeki korkunç geçmişi Yelena'nın peşini bırakmaz. Çok geçmeden, yeni askeri yönetime istan eden suikastçılar ve görüldüğü yerde vurulması emredilen büyücüler de, Yelena'nın düşmanları arasına katılır.

Zehir Ustası, Maria Snyder'ın sürükleyici, özgün ve ayrıntılarıyla büyüleyen fantastik üçlemesinin ilk kitabı.

"Her gün ölümün kıyısında yaşayan bir kadına ilgi çekici bir bakış. Yazarın öykü anlatma yeteneği kariyerinin fantastik roman janrına büyük katkılar sağlayacağının göstergesi."
Library Journal

"Okuduktan sonra okuyucularına hayal kurduran ender kitaplardan biri."
Publishers Weekly
Dex Şöleni kapsamında okuduğum bir diğer kitap. Fuardan aldığım Dex'leri yavaş yavaş bitiriyorum, Zehir Ustası da bunlardan biri. Kitap fuarında indirimde olduğunu görünce çok sevinmiştim zira kitabı çıktığı andan itibaren okumak istiyordum. Gerek kapağı gerekse kurgusuyla bayılarak okuyacağım bir kitap olacağının sinyallerini veriyordu zaten, beklentilerimi fazlasıyla karşılayan bir kitap oldu :)

Kitaptaki heyecan daha ilk sayfalarda kendini gösteriyor. Heyecandan kastım, öyle vurdulu kırdılı eylemler değil; daha çok, karakterlerin kendilerini sürekli diken üstünde hissetmesi ve tetikte bulunması... Yazar, Valek'in paranoyaklık derecesindeki davranışlarını ve Yelena'nın ürkekliğini üstünden atıp kendine güvenen birine dönüşmesini çok iyi kaleme almış. Yelena'nın geçirdiği değişim, olayları da etkiliyor; olay örgüsü geliştikçe kitaptaki heyecan yerini aksiyona bırakıyor. Ölüm karakterlerin -özellikle Yelena'nın- karşısına her an her yerden çıkabilir. İşte, kitabın büyüsü de burada! O heyecanı ve gerilimi karakterlerle birlikte siz de hissediyorsunuz.

Fakat kitabın başından sonuna, değişmeyen tek bir şeyi var: sürükleyiciliği. Kitap sizi ilk bölümden etkisi altına alıyor ve siz kitabı bitirene kadar bundan kurtulamıyorsunuz, kurtulmak da istemiyorsunuz.

Yazarın karakterlerin kişiliklerini oluşturması kadar kelime seçimleri, ayrıntılı anlatımı ve betimlemeleri de başarılı. Yelena'nın kaldığı hapishane hücresi başta olmak üzere yazar birçok yeri, karakteri ve durumu detaylıca yazmış. Bu ayrıntılar okuyucuyu sıkmak yerine okuyucunun kitabı daha iyi anlamasını sağlıyor.

Dex'in hazırlamış olduğu Zehir Ustası kapağını, kitabın yurt dışı kapağından daha çok beğendim. Zaten kitap, ilk önce kapağıyla ilgimi çekmişti.

Kitapta beğenmediğim tek kısım sonuydu. Her şeyin tatlıya bağlandığı bu mutlu son fazlasıyla sönüktü, kitabın sonu biraz aceleye getirilmiş gibi geldi bana. O kadar şey yaşandıktan sonra en azından birkaç önemli kayıp verilebilirdi. Yelena'nın büyü gücünün ikinci kitapta açıklanarak kitapların bu şekilde birbirine bağlanacağını düşünüyorum. Yine de, bu kısmın kitabın sonunda aydınlığa kavuşturulacağını düşünmedim değil.

Kapağıyla, kurgusuyla, karakterleriyle, kısacası her şeyiyle harika ötesi bir kitaptı. Zehir Ustası, karakterleriyle birlikte favorilerim arasındaki yerini aldı ;)



"Yelena, beni çileden çıkardığın oldu. Başıma dert açtın ve seni tanıdığımdan bu yana iki kez canını almayı düşündüm." Valek'in kulağımın dibinde hissettiğim sıcak nefesi içimi ürpertiyordu. "Fakat derimin altına girdin ve kanıma karışıp kalbimi ele geçirdin." Tek söyleyebildiğim "Bir insandan değil, zehirden bahsediyormuş gibisin," dedim. İtirafı beni hem şaşırtmış hem de heyecanlandırmıştı. Valek "Kesinlikle," diye yanıt verdi."Beni zehirledin."





post signature
Paylaş:

8 yorum:

  1. Valek muhteşem zaten :D Ama serinin 3. kitabında kel kalıyor :'(

    YanıtlaSil
  2. Kitap bir seri olduğu için yazar büyü konusunda açık kapı bırakmış, ve Büyü Ustası'nda da bunun nedenini anlıyorsun çünkü Yelena gerçekten çok farklı bir şey. Spoiler vermek istemem. :D Ölüm konusuna gelince, hmm bence haklısın. Fakat zaten Yelena'nın yanında olan çok kişi yoktu ki? Güç İkizleri ise devam kitaplarında lazım olan karakterler. :D Kitabı beğenmene çok sevindim ya! Bu seriye ölüyorum resmen. Devam kitaplarını bir an önce okumalısın!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmek ne kelime ba-yıl-dım! :D Elimdekileri biraz olsun bitirir bitirmez serinin devam kitaplarını alacağım ;)

      Sil
  3. Valek Yelena ya aşkını itiraf etmese kahrımdan ölecektim sanırım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel itiraf etti ama, beklediğimize değdi :D

      Sil
  4. Hımm ,çok heyecanlı ve güzel bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bu tarz kitaplar sevmeseniz bile okumanızı öneririm :)

      Sil