, , , , , , , , ,

Yorum: Holly Black - Kara Yürek (Curse Workers, #3) | Dex Şöleni


Tür: Fantastik, Genç-Yetişkin, Paranormal
Goodreads Puanı: 4.17 (4,489 oy)
Orijinal Adı: Black Heart
Yayınevi: Dex Yayınları
Çeviri: Yiğit Değer Bengi
Basım Yılı: 2012
Sayfa Sayısı: 280
Cassel Sharpe, kiralık katil olarak kullanıldığını biliyor ama bütün bunları geride bırakmaya çalışıyor. Dolandırıcılar arasında büyümesine ve insanları aldatmanın onun için nefes almak kadar kolay olmasına rağmen iyi biri olmak istiyor. Âşık olduğu kız ünlü bir mafya ailesinin üyesi ama Cassel yine de doğru olanı yapmak için savaş veriyor. Devletin düşman olduğu öğretilse de Cassel, federaller için çalışmanın akıllıca bir iş olduğunu kabullenmeye çabalıyor.

Cassel, Lanet İşleyiciler arasında en nadir bulunan yeteneğe sahip: O bir Dönüşüm İşleyicisi. Kanun kaçağı annesinin ve sevdiği kızın suç dosyası kabarırken yeni sırlar açığa çıkıyor; doğru ile yanlış arasındaki çizgi gittikçe bulanıklaşıyor. Federaller Cassel'den imkansızı istediklerinde neyin dolandırıcılık neyin gerçek olduğuna karar vermesi gerekecek. Tehlikeli bir oyunda, aşkını kaybetmek üzereyken Cassel en büyük kumarını oynamak zorunda kalabilir ve bu kez hayatını kumarda kaybedebilir.

New York Times çok satanlar listesinin müdavimlerinden Holly Black, Kara Yürek ile Lanet İşleyiciler üçlemesini sonlandırıyor. Bu bambaşka bir şekilde fantastik ve karanlık dünyada tüm sorular, serinin son kitabında cevap buluyor.
Serinin ilk kitabı Beyaz Kedi, okuduğum ilk Dex'lerden biriydi. Başlarda sadece kurgusuna hayran kalsam da okudukça karakterlere de ısınmaya başlamıştım. Kitabı bitirdiğimde ise kendime mükemmel ötesi bir seri bulduğumu öğrenmiş oldum. Lanet İşleyiciler Serisinin bendeki yeri apayrı; bu yüzden de seriyi Kara Yürek ile bitirdiğim için üzülüyorum, tek tesellim yazarın seriyi tadında bırakarak bitirmiş olması :)

Lanet İşleyiciler Serisindeki kurgu özgün, karakterler ise derin. Ama en önemlisi, Holly Black'in yarattığı bu dünyada hiçbir şey yalnızca iyi ya da yalnızca kötü değil. Bu, okuyucunun serideki bütün karakterleri anlamasına ve sevmesine imkan tanıyor. Karakterlerden en soğuk, bencil ve narsist olduğunu sandığım Lila'yı, Kara Yürek'te gerçekten tanıdım ve sevdim. Diğer karakterler gibi onun da içinde iyiliğin ve kötülüğün bir arada bulunduğunu fark ettim. Aynı durumu, Cassel'in ağabeyi Barron'da da yaşadım. Kitabın son bölümünde geçen bir olay sayesinde Barron'ın da Lila, Cassel ve diğer karakterler gibi içinde iyiliği ve kötülüğü barındırdığını öğrendim ve diğer karakterlerin aksine ben, Barron için çok üzüldüm.

Lila ve Barron, Kara Yürek'te ısındığım karakterlerdendi. Cassel ise seriyi sevmemi sağlayan, favori karakterlerimden. Yeteneğinden gelen güce rağmen iyi biri olmaya çalışan, zeki, biraz da bencil ve kırılgan biri. Bu acımasız mafya dünyasında, ailesinin ona yaptıklarını öğrendikten sonra bile ailesinin yardımına koşabiliyor. Cassel'ı favori karakterlerimden biri yapan da bu özelliklerinin farkında olması ve bunları çekinmeden okuyucuya söyleyebilmesi. Kara Yürek'te okuyucunun karşısına biraz daha kendine güvenen bir Cassel çıkıyor. Büyü ve mafya dünyasına ait olsa da federallerle çalışırsa iyi biri olacağına inanıyor ve Cassel sonunda bu iki taraf arasında kalıyor. Fakat hazırladığı ince planı sayesinde kurtularak efsane vurgununu gerçekleştiriyor.

Yazarın dolandırıcılık ile büyü gibi fantastik ögeleri bir araya getirip yarattığı özgün kurgu da karakterler kadar başarılı. Kitabın kurgusuna uygun olarak düzenlenen kapaklar da eklenince ortaya tadından yenmeyen bir seri çıkıyor ;)

Lanet İşleyiciler Serisi, genel olarak aksiyonu yüksek olan bir seri olsa da Kara Yürek'te, serinin diğer kitaplarına göre daha fazla aksiyon var. Özellikle kitabın ikinci yarısında, aksiyon ve heyecan tavan yapıyor. Asıl olaylar kitabın ikinci yarısında bulunsa da, kitabın ilk yarısı da ikinci yarısı kadar akıcı ve merak uyandırıcı.

Kara Yürek, okuyucuyu tatmin eden bir finalle sonlanıyor. Her ne kadar seri, tadında bırakılsa da bittiği için üzülmeden edemiyorum. Olayları Cassel Sharpe'ın bakış açısından okumayı özleyeceğim.



Büyükannem bir zamanlar beni onun gibi kızlara karşı uyarmıştı, böyle kızların gözleri kurşun deliği ve ağızları bıçak gibi olan kadınlara dönüştüğünü söylemişti. Onlar hep tedirgindir. Hep açtır. Zararlıdır. Adamı bir bardak viski gibi kafalarına dikerler. Onlara âşık olmak merdivenden aşağı yuvarlanmak gibidir. Bana kimse, bir kere âşık olduktan sonra, hatta bunun ne kadar ıstırap verdiğini gördükten sonra bile, aynı şeyleri tekrar yaşamak için bir daha sıraya girmeye hevesli olacağımı söylememişti.





post signature
Paylaş:

3 yorum:

  1. Bende de var bu! N'apsam başlasam mı acaba ilk kitaba? :D "Serinin ilk kitabı Beyaz Kedi, okuduğum ilk Dex'lerden biriydi. Başlarda sadece kurgusuna hayran kalsam da okudukça karakterlere de ısınmaya başlamıştım. Kitabı bitirdiğimde ise kendime mükemmel ötesi bir seri bulduğumu öğrenmiş oldum"
    sen böyle dedin ya, kesin başlarım ben. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başla hemen! Sen hâlâ burada mısın yoksa? :D
      Şaka bir yana, en kısa zamanda başlamanı öneririm ^_^ Özellikle erkek ana karakterin anlatıcı rolünde bulunması, erkek okuyucular için büyük artı :)

      Sil
    2. Kesinlikle. Okuduğum 5 YA'dan 4'ü kız anlatıcı. :D eğlenceli olacak. :3

      Sil